Transplantul hepatic - informatii utile pentru pacienti

Trimis la data: 2010-07-15
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 8.05 / 10
Downloads: 0
Autor: Dumitriu Elena
Dimensiune: 55kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vi s-a spus ca este nevoie de un alt ficat pentru a va vindeca de boala pe care o aveti. Probabil ca aceasta stire va preocupa. Cu toate acestea, transplantul de organe constituie in prezent modalitatea optima de a reabilita pacientii cu afectiuni severe ale ficatului, rinichilor, plamanilor si inimii. In fiecare zi a saptamanii, in intreaga lume, sute de oameni grav bolnavi au sansa de a duce o viata activa prin inlocuirea organului bolnav cu unul sanatos.
In Romania programul de transplant a demarat in aprilie 2000, fiind realizate pana in prezent 67 de TH ortotopice si cu donor viu la adulti si copii. Durata de asteptare pe lista de transplant este in medie 22 luni, iar mortalitatea pe lista este de aproximativ 30%. Supravietuirea pacientilor adulti cu TH de la cadavru este de 75% la 31 de luni.
Aceasta brosura are menirea de a va aduce informatii utile despre transplantul hepatic si de a completa informatiile primite de dumneavoastra de la cadrele medicale.

S-ar putea ca in aceasta brosura sa gasiti raspuns la multe din intrebarile pe care vi le puneti, dar nu ezitati sa intrebati personalul implicat in programul de transplant daca aveti inca dubii sau sunteti nelamurit in anumite probleme. Veti constata, de asemenea, ca pacientii cu transplant reprezinta o sursa importanta de informatii. Informati corect asupra problemei transplantului hepatic, veti lua parte la toate deciziile legate de procedura si veti ajuta echipa de transplant sa va ingrijeasca.

Comparativ cu o rata mica de supravietuire a pacientilor cu ciroza decompensata (de exemplu, numai unu din doi pacienti supravietuiesc la 2 ani de la primul episod de ascita), transplantul hepatic ofera o perspectiva de viata remarcabila, acompaniata de o buna calitate a vietii (reintegrare familiala, sociala si profesionala). Femeile tinere transplantate pot ramane insarcinate si sa nasca normal, desi trebuie monitorizate strict din cauza posibilitatii nasterilor premature.
Viata pacientului cu transplant hepatic nu este lipsita de griji.

Este responsabilitatea dumneavoastra sa urmati riguros terapia si programul de urmarire post-transplant si sa anuntati echipa asupra oricarui simptom neobisnuit.II. Ficatul Ficatul este cel mai mare organ din corpul dumneavoastra, cantarind la adult aproximativ 1500 grame. Are urmatoarele dimensiuni: aproximativ 20 cm (orizontal), 17 cm (vertical) si 12 cm (grosime). Se afla in cadranul drept superior al abdomenului, in spatele ultimelor coaste (Figura 1 si 2). Functiile ficatului sunt numeroase si complexe, fiind considerat un veritabil A© creier metabolic >> al organismului. Cele mai importante functii hepatice sunt:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.