Transport interurban de persoane

Trimis la data: 2015-08-04
Materia: Transporturi
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana_D
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dintotdeauna transportul a fost o necesitate umana de baza si o sursa importanta de castig pentru cei care s-au ocupat de organizarea acestei activitati. In Romania, transportul de persoane intre localitati se poate face pe cale feroviara sau rutiera (exceptand distantele lungi care pot fi strabatute pe calea aerului, dar in cele ce urmeaza nu ne vom referi la acestea, si nici la drumurile parcurse cu ajutorul autoturismelor proprietate personala).
Diferentierea pe care oamenii o fac intre aceste modalitati de calatorie are la baza criterii cum ar fi: rapiditatea, confortul, siguranta, serviciile asigurate pe parcursul calatoriei si, nu in ultimul rand, pretul pe care trebuie sa-l plateasca.
Mai ales in contextul economiei actuale, in care mobilitatea fortei de munca (atat intre diferite ramuri de activitate, cat si in plan geografic) inregistreaza cresteri semnificative, transportul interurban de persoane capata o importanta deosebita.

Conform Institutului National de Statistica, in anul 2001 numarul de pasageri care au apelat la transporturile rutiere interurbane si internationale a fost de peste 200 milioane, dar tendinta fata de anul precedent este una descendenta. S-au utilizat peste 3000 de autobuze si microbuze.
In cazul transporturilor rutiere internationale de persoane, in Romania anului 2002 s-a inregistrat o tendinta descrescatoare (aproximativ 90% fata de anul 2001 la majoritatea indicatorilor).

Clientii
Clientela se imparte in doua mari categorii: persoane care fac naveta zilnic, saptamanal sau la diferite intervale de timp (acestia au cea mai mare pondere) si turistii.
In general ei se inscriu in grupa celor cu venituri medii si mici, deoarece persoanele cu posibilitati financiare superioare prefera sa calatoreasca cu avionul, cu trenul de mare viteza (Intercity) sau cu masina personala.Pentru ca clientii sa poata beneficia de cele mai bune conditii, trebuie sa se aiba in vedere construirea unei (mini) autogari, care sa beneficieze de spatii de asteptare suficiente si confortabile.

Concurenta
In prezent pe piata transporturilor interurbane de persoane opereaza aproape 2000 de firme, dintre care peste 500 realizeaza si transporturi in afara granitelor tarii.
Pe langa acestea, trebuie avuta in vedere, dupa cum am mai precizat, concurenta pe care o constituie transportul feroviar. Totusi, in ultimul timp, multe persoane au inceput sa se orienteze catre transportul rutier, mai ales datorita raportului bun intre calitatea serviciilor si pretul care trebuie platit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.