Transportul aerian

Trimis la data: 2011-06-15
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 6.56 / 10
Downloads: 3664
Autor: Pre zentari
Dimensiune: 474kb
Voturi: 129
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Transportul aerian a incetat de mult sa mai fie un mijloc de transport luxos si prohibitiv. Astazi el este preferat de cei care vor sa se deplaseze repede si de cei care au de transportat marfuri perisabile sau de mare valoare. Pentru transport se folosesc atat avioane mixte, pentru pasageri si marfuri, cat si avioane speciale pentru transportul marfurilor. Din punct de vedere comercial, avioanele pot fi incarcate in regim de linie, ceea ce implica un trafic regulat, si in regim de charter (curse neregulate), curse pe baza de contracte intre companiile aeriene si diferiti beneficiari ce doresc sa exploateze pe o perioada determinata avioanele luate in chirie. Decolarea si aterizarea avioanelor se poate face numai pe aerodromurile civile autorizate.
Aerodromul este o suprafata de teren sau de apa destinata a fi utilizata pentru sosirea, plecarea si manevrarea la sol a aeronavelor. Aeroportul este aerodromul deschis operatiunilor comerciale.

Transportul aerian efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si oamenilor cu ajutorul aeronavelor.Printre particularitatile tehnico-economice ale transportului aerian se numara:
-rapiditatea - este caracteristica esentiala a transportului aerian. Aceasta este evidentiata de viteza mare de deplasare a aeronavelor ce nu poate fi egalata de nici un alt mijloc de transport;
-regularitatea - consta in aceea ca transportul aerian se efectueaza dupa un program precis in orice perioada a anului, atat ziua, cat si noaptea;
-oportunitatea - se refera la faptul ca acest mod de transport pune la dispozitia celor interesati, oricand si oriunde sunt amenajate puncte terminale, cel mai modern mijloc de transport.

Transportul aerian a revolutionat transportul global, reducand dramatic timpul necesar calatoriei pe mari distante. Calatoriile peste oceane, care ar fi putut dura saptamani sau chiar ani, acum pot fi facute in cateva ore.

Avioanele sunt vehiculele mai grele decat aerul, care folosesc aripi pentru a produce portanta. Avioanele transporta oameni, marfuri, posta, etc. Avionul a revolutionat de asemenea si razboiul. Multe descoperii in domeniul aeronauticii, cum ar fi motorul cu reactie, au fost descoperite de savanti si ingineri militari.

Primul zbor pilotat al unui avion a avut loc in 1903, fiind realizat de fratii Wright la Kitty Hawk, in Carolina de Nord, S.U.A. Odata cu imbunatatirea tehnologiei, zborurile mai lungi au devenit posibile. Zborul aviatorului american Charles Lindbergh peste Atlantic, in 1927, a ajutat la trezirea interesului public pentru calatoriile aeriene intercontinentale.

Dezvoltarea tehnologica a produs avioane mai mari, mai rapide si mai durabile. Introducerea motorului cu reactie in 1941 a ajutat la inaugurarea avioanelor cu reactie in zborurile comerciale de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Primul zbor al unui avion comercial cu reactie in S.U.A. a avut loc in 1958 si a fost facut de catre un Boeing 707. Boeing-ul 747 Jumbo Jet, care are o capacitate de peste 300 de locuri, a intrat in serviciu in 1970. Supersonicul frantuzesc Concorde si-a inceput serviciul in 1972.

Un elicopter obtine portanta de la un set de palete rotoare, si nu de la aripi fixe, asa cum fac avioanele. Elicopterele sunt folosite in orase pentru a transporta calatorii din zonele suburbane la aeroporturi. Elicopterele asigura de asemenea evacuare medicala si acces la zone greu de ajuns, cum ar fi platformele petroliere si regiunile muntoase. Elicopterele sunt de asemenea importante vehicule militare. Fortele militare le folosesc pentru transportul de marfuri, evacuare medicala si pentru lupta.

Prima ridicare a unui elicopter de la sol a avut loc in 1907, cand un elicopter francez s-a ridicat de la sol timp de cateva secunde. Totusi, mai era nevoie de multe ajustari pana cand elicopterele sa poata deveni practice. Germania a produs primul elicopter practic in 1936, iar Armata S.U.A. a produs primul elicopter echipat pentru lupta in 1942. Elicopterele au fost folosite prima data in scopuri militare in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Baloanele si dirijabilele sunt vehicule mai usoare decat aerul, care se bazeaza pe aer cald sau gaze pentru a obtine portanta. Baloanele se bazeaza pe curentii de aer pentru propulsie si sunt folosite mai ales pentru recreere sau cercetari asupra vremii de mare altitudine. Dirijabilele si zeppelinele combina un balon cu gaz mai usor decat aerul cu elici pentru navigatie si manevrabilitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.