Transportul maritim

Trimis la data: 2013-05-28
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 97
Nota: 8.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Burchel Ionut Daniel
Dimensiune: 102kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Transportul maritim asigura derularea a circa 75 - 80% din totalul traficului mondial de marfuri. Economia si relatiile economice externe ale majoritatii tarilor lumii se bazeaza indeosebi pe transportul maritim.Nava maritima comerciala este o constructie plutitoare de dimensiuni superioare ambarcatiunilor, avand forma, rezistenta structurala, calitati nautice si echipament care-i permit exploatarea tehnica si comerciala prin propulsie proprie. Din punct de vedere constructiv nava se compune din trei parti principale: corp, masini, instalatii si echipamente.
Corpul navei (corca) se compune din carcasa (osatura navei), bordaj exterior, bordaj interior si bordajul puntii, construite din placi de otel, material lemnos si alte materiale. Partea din fata a corpului navei se numeste prora sau prova, iar partea din spate se numeste pupa. Axul longitudinal al corpului navei delimiteaza cele doua parti sau borduri ale acestuia, cunoscute sub numele de babord (la stanga) si tribord (dreapta), atunci cand privim spre prova.

Prin forma si constructia sa, corpul navei asigura flotabilitatea, rezistenta structurala la solicitari, stabilitatea, manevrabilitatea si alte calitati nautice.Nava are o coloana vertebrala, numita chila, pe care este construita intreaga sa osatura. Chila, care este de fapt o grinda metalica foarte rezistenta de la prova la pupa, se continua in partea provei cu o prelungire (osatura cea mai inaintata a navei) numita etrava. Prelungirea chiliei la pupa se numeste etambou; acesta sustine carma si axul elicei.

Prin intersectarea corpului navei cu un plan vertical transversal care trece pe la jumatatea lungimii navei, se obtine sectiunea maestra sau cuplul maestru.In functie de tipul si destinatia navei, aceasta poate avea una sau mai multe punti. Navele cu o singura punte sunt cunoscute in literatura de specialitate sub numele de single decker, cele cu doua punti - double decker s.a.m.d. De obicei navele pentru transportul marfurilor in vrac (minereuri, carbuni etc.) au o singura punte; navele cargou care transporta marfuri generale (prelucrate, in bucati, colete etc.) au de regula doua punti; la navele de pasageri predomina 7 -8 punti.

Pentru a spori siguranta navelor pe mare, navele moderne se construiesc cu dublu fund celular. Compartimentele celulare de la baza corpului navei sunt folosite pentru amenajarea tancurilor de combustibili si a tancurilor de balast. Daca nava consuma combustibil solid, bunkerele se amenajeaza in apropierea salii masinilor.Spatiile afectate marfurilor imbarcate pe nava se numesc hambare sau magazii, daca in acestea se incarca marfuri solide, si tancuri, cand in acestea se transporta produse lichide (titei, derivate petroliere etc.). Hambarele unor nave, indeosebi mineraliere, au o asemenea forma care permite autonivelarea minereurilor in timpul incarcarii. Aceste nave sunt cunoscute sub denumirea de nave cu auto-stivuire (self-trimming).

La aceste nave se elimina operatiunea de lopatare dupa terminarea incarcarii.Fiecare hambar este prevazut cu o deschizatura care permite introducerea si scoaterea marfii din acesta, numita gura de hambar. La prova si la pupa sunt amenajate uneori spatii mai greu accesibile, din cauza deschiderilor inguste, numite peakuri; cele de la prova se numesc fore-peak-uri, iar cele de la pupa: after-peak-uri.
Partea imersa a corpului navei, denumita opera vie sau carena, este separata de partea de deasupra (denumita opera moarta) prin linia de plutire. Aceasta este linia de intersectie a corpului navei cu planul determinat de suprafata apei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.