Transportul maritim ppt

Trimis la data: 2012-05-12
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 312
Autor: Marinelarina
Dimensiune: 1050kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nava maritima comerciala
Nava maritima comerciala este o constructie plutitoare de dimensiuni superioare ambarcatiunilor, avand forma, rezistenta structurala, calitati nautice si echipament care-i permit exploatarea tehnica si comerciala prin propulsie proprie.Din punct de vedere constructiv nava se compune din trei parti principale: corp, masini, instalatii si echipamente.
NAVELE DE CROAZIERA
Navele de croaziera au cabine de diferite clase in functie de echipamentul fiecareia: cu dus, chiuveta, cu pat sau pat rabatabil (berth) etc. Cabinele pot fi exterioare, cu vedere spre mare sau interioare, cu vedere si intrare din culoar. In plus, in functie de gradul de confort al navei pot exista cateva restaurante, baruri, piscine, terenuri de sport, cazinouri, magazine etc.

Separat trebuie considerate spatiile pentru personalul de deservire al navei si mai ales pentru cel mai numeros, pentru personalul pentru deservirea pasagerilor precum si spatiile pentru servicii speciale: dentist, medic, preot, depozit sicrie, capela etc. Feriboaturile imbina de regula nava de transport de marfuri cu cea de pasageri.

Titanicul
Construit la santierele Harland and Wolff din Belfast, Titanic a fost cel mai mare vas din lume pana la momentul tragediei. La vremea respectiva, Titanicul era considerat apogeul sigurantei pe o nava in caz de accident. A fost numit practic "de nescufundat" de catre proiectanti si de aceea nu a fost dotat cu mai multe barci de salvare, motiv pentru care peste 1.500 de persoane si-au pierdut viata in noaptea de 14 aprilie 1912, in apele reci ale Atlanticului.

Inmatricularea navelor comerciale. Pavilioane de inmatriculare libera

Orice nava nou construita, inainte de a-si incepe activitatea de exploatare tehnica si comerciala, trebuie sa aiba stabilite in mod oficial identitatea, santierul naval (portul) unde a fost construita si nationalitatea.

In acest scop, armatorul trebuie sa faca o declaratie de interes (cerere) la Registrul Maritim al tarii sub al carei pavilion urmeaza sa-si desfasoare activitatea nava respectiva. Nu este obligatoriu in toate cazurile ca pavilionul sa apartina neaparat tarii de origine a armatorului.

Armatorul va pune la dispozitia Registrului Maritim (organism guvernamental) planul de constructie al navei si va da orice alte detalii de constructie cerute de legile in vigoare. Dupa indeplinirea acestor formalitati si verificarea tonajului navei de catre un expert guvernamental, armatorul primeste, "certificatul de inmatriculare" (Certificate of Registration) cunoscut si sub numele de "certificat de nationalitate", in care se mentioneaza: numele navei si numarul oficial sub care ea a fost inmatriculata; portul de inmatriculare; detalii privind tonajul si constructia navei; numele armatorului (armatorilor). Certificatul de inmatriculare (de nationalitate) este actul cel mai important al unei nave, iar grija pastrarii acestuia revine direct comandantului navei respective.

Dupa cum este cunoscut, din punct de vedere juridic, o nava aflata pe mare este considerata ca o extindere teritoriala a tarii sub al carei pavilion navigheaza. Desi in ambele borduri ale navei se afla scris numele ei si tara, certificatul de inmatriculare (de nationalitate) poate fi singura dovada acceptabila in privinta identitatii sale. Acest document da dreptul navei si echipajului la protectie juridica si asistenta din partea tarii pavilionului si a aliatilor ei. In timp de razboi, daca circumstantele permit tarii respective sa se declare neutra si daca normele dreptului international sun respectate, nava neincercand sa sparga o eventuala blocada, a prezenta certificatul de inmatriculare constituie o conditie suficienta pentru nava in vederea asigurarii imunitatii sale in privinta arestului si capturarii.

Intrucat o nava neinmatriculata si fara acte oficiale la bord este virtual considerata "fara stat" si poate fi privita chiar ca o nava pirat, inmatricularea tonajului comercial constituie o conditie obligatorie in toate tarile. Conditiile de inmatriculare sunt insa diferite de la tara la tara, putand fi mai severe sau, dimpotriva foarte ingaduitoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.