Transportul substantelor prin membrane celulara

Trimis la data: 2014-01-08
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Moleculele proteice membranare au proprietati diferite in ceea ce priveste transportul substantelor. Majoritatea proteinelor de membrane pot functiona ca protein de transport. Unele protein prezinta canale denumite pori care permit deplasarea libera a apei precum si a anumitor ioni sau molecule, acestea sunt denumite protein canal. Altele denumite protein de transport formeaza legaturi cu molecule sau ioni care urmeaza a fi transportati ulterior in urma modificarilor conformationale reversibile.
Atat proteinele canal cat si cele de transport sunt de obicei foarte selective in ceea ce priveste tipurile de molecule si ioni carora le permit sa traverseze membrane. Transportul prin membrane celulara fie direct, fie mediat de protein se produce prin unul din procesele elementare: difuziune, transport activ.

Difuziunea reprezinta deplasarea aleatorie a moleculelor de substanta prin spatiile intermoleculare de la nivelul membrane sau prin combinarea cu o protein de transport. Energia necesara procesului de difuzie este energia cinetica. Toate moleculele si ionii din lichidele organismului se afla in continua miscare. Fiecare particula se deplaseaza independent de celelalte. Aceasta miscare continua a moleculelor este numita difuziune. Difuziunea prin membrane celulara este impartita in doua: difuziunea simpla si difuziunea facilitara.

Difuziunea simpla se refera la deplasarea moleculelor sau ionilor printr-o membrane sau prin spatiul intermolecular facand ca acestia sa interactioneze cu proteinele membranare de transport.
Difuziunea facilitara necesita interactiune molecular cu o protein de transport. Liposolubilitatea este unul dintre cei mai important factori care determina viteza cu care difuzeaza o substanta prin membrane celulara. Chiar daca apa este insolubila in lipidele membranare aceasta strabate cu usurinta canalele proteice care traverseaza membrane.

Ex: canalul de sodium are suprafete interne puternic electronegative. Electronegativitatea poate atrage in aceste canale ioni de sodium. Dupa patrunderea in canale ionii de sodium difuzeaza in orice directive in conformitate cu legile difuziunii. In mod contrar alte canale proteice sunt selective pentru transportul ionilor de potasiu, canalele nu prezinta incarcatura electrica negative iar legaturile chimice pe care le contine sunt diferite. Existenta unor porti ale canalelor proteice asigura o modalitate de control a permeabilitatii pentru ioni ca a acestor canale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.