Transporturi Internationale

Trimis la data: 2003-01-08 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 12317
Autor: Bogdan D. Dimensiune: 51kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cea mai dinamica modalitate de transport este cea aeriana. Traficul international de marfuri s-a dublat la fiecare 5-6 ani. In traficul international au intrat nu numai marfuri clasice ca supliment de bagaj la transportul calatorilor ci au aparut linii aeriene specializate in transportul de marfuri. La acestea a contribuit in mod constant pretul de transport, confortabilitatea primirii si expedierii marfurilor, siguranta si nu in ultimul rand cooperarea existenta intre companiile aeriene, ceea ce simplifica foarte mult activitatea beneficiarilor de transport.

TRANSPORTURI AERIENE
Reglementari internationale privind traficul aerian:
Conventia de la Varsovia 1929- prin aceasta conventie s-au pus bazele Contractului de Transport Aeriene, materializat prin scrisoarea de Trasura a Transporturilor Aeriene. Aceasta conventie reglementeaza de fapt documentele folosite in transporturile internationale aeriene si precizeaza drepturile si raspunderea civila a carausului aerian pentru cauzele suferite de calatori, bagaje si marfuri in timpul transportului. Convetia defineste transportul international aerian ca acel transport la care punctul de plecare si punctul final de destinatie sunt situate in tari diferite. Regulile conventiei de la Varsovia se aplica la transporturile efectuate intre 2 tari contractanete.

Conventia Sanitara Internationala de la Haga 1933- aceasta conventie reglementeaza masurile de control ce pot fi luate de aeroporturi pentru protectia sanitara fito sau veterinara cu privire la accesul aeronavelor, echipajelor acestora, bagajelor si marfurilor in general si in mod special, atunci cand exista suspiciuni de contaminare sau infestare.

Conventia de la Chicago 1944- aceasta reprezinta principalul instrument juridic in domeniul aviatiei civile internationale. Protocolul de la Haga 1955- cu aceasta ocazie s-a precizat faptul ca documentele de transport prevazute in Conventia de la Varsovia fac dovada contractului de transport. De asemenea prin acest protocol s-a limitat raspunderea carausului si timpul de intocmire a reclamatiilor privind pierderea sau avarierea marfurilor sau a bagajelor transportate. In Romania, contractul de transport aerian intern este reglementat de Codul Aerian Roman aprobat prin ordonanta de urgenta nr 29 din 28 august 1997.

CONTRACTUL DE TRANSPORT INTERNATIONAL AERIAN
Contractul international de transporturi de marfuri dintr-o tara in alta se manifesta sub forma de scrisoare de transport aerian: AWB AIR sau WAY BILL.

SCRISOAREA DE TRASURA- reprezinta dovada primirii marfii de catre compania aeriana pentru a fi transportata si acceptarea conditiilor generale pe care le are fata de beneficiar. Scrisoarea de transport aerian se intocmeste in 3 exemple originale si mai multe copii (in functie de necesitatile beneficiarului de transport). Destinatia celor 3 exemplare este urmatoarea:

- primul exemplar poarta mentiunea: pentru exportatori si este semnat de expeditor si ramane la caraus;
- al II-lea exemplar poarta mentiunea: pentru destinatar si este semnat atat de expeditor cat si de transportator si insoteste marfa pana la destinatie si se preda destinatarului;
- al III- lea exemplar poarta mentiunea: pentru expeditor; este semnat de transportator dupa primirea marfii la transport si ramane la expeditor pentru a fi negociat.

Copiile scrisorii de trasura sunt folosite pentru a confirma primirea de catre destinatar pentru deplinirea formalitatilor vamale, etc. Principalele mentiuni pe care trebuie sa le cuprinda o scrisoare de transport aerian sunt:
- punctele de plecare si de destinatie;
mentiunea ca transportul este supus prevederilor conventiei de la Varsovia;
- greutatea, volumul, numarul si dimensiunea coletelor, felul ambalajului, marcajul si starea marfii predata la transport;
- documentele anexate la scrisoarea de transport aerian necesare indeplinirii formalitatilor vamale, fiscale, fitosanitare si de alta natura.
- numele si adresa destinataturului, eventual numele si adresa centrului acestuia care urmeaza sa preia marfa pe aeroportul de destinatie;
- mentiuni in legatura cu modul de plata a taxelor de transport si a celor accesorii;
- numele si adresa expeditorului;

Modificarile scrisorii de transport aerian poate avea loc in conformitate cu prevederile conventiei de la Varsovia. In acest sens expeditorul are dreptul sa retraga marfa de la transport pe aeroportul de plecare in timpul calatoriei si chiar la destinatie. Deasemenea el are dreptul sa dispuna predarea marfii unei alte persoana decat cea mentionata in contractul de transport aerian. In ceea ce priveste reclamatiile: - in transporturile aeriene acestea se fac nu mai tarziu de 7 zile pentru bagaje si 14 zile pentru marfa.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.