Transporturi aeriene internationale - studiu de caz la firma Gebruder Weiss Romania SRL

Trimis la data: 2009-11-16
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 7.04 / 10
Downloads: 33
Autor: Tocilaru
Dimensiune: 60kb
Voturi: 16
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Transporturi aeriene internationale - studiu de caz la firma Gebruder Weiss Romania SRL
Trăsături generale ale transporturilor aeriene
1.1. Transporturi aeriene: importanţă şi dezvoltare economică
Transporturile aeriene reprezintă o arie de comerţ în care aeronavele sunt angajate pentru a transporta pasageri, mărfă şi poştă. Companiile de transport aerian operează servicii pe rute aeriene locale, regionale, naţionale şi internaţionale.
Referat despre Transporturi aeriene internationale - studiu de caz la firma Gebruder Weiss Romania SRL
1.1.1. Locul şi rolul transporturilor aeriene de mărfuri
Activitatea de transport aerian şi-a început existenţa înca de la apariţia primelor aeronave mai uşoare decât aerul, axându-se în principal pe transportul poştei şi al pasagerilor, abia după cel de-al doilea război mondial transportul aerian de mărfuri şi-a început dezvoltarea graduala, în ultimii ani devenind cu adevărat o ramură importantă a transporturilor aeriene.

Odata cu creşterea importanţei comerciale a transporturilor aeriene de mărfuri un mare număr de companii aeriene a început să-şi schimbe structura comecială pentru a se adapta la noile cerinţe ale pieţei, pentru a putea oferi transporturi aeriene de mărfuri cât mai comode şi în acelaşi timp dedicate, pentru a putea face faţă concurenţei în dezvoltare.

Deplasarea mărfurilor de la producător la cumpărător cu diferite mijloace de transport a contribuit la progresul economico-social, la dezvoltarea relaţiilor internaţionale. Din punct de vedere economic transporturile au un rol foarte important deoarece asigură intrarea materiilor prime în circulaţie; sprijinǎ procesul de producţie; elimină izolarea economică prin creşterea schimburilor internaţionale; stimulează piaţa interna şi internaţională, realizând un echilibru pe piaţă în ceea ce priveşte preţurile; asigură mobilizarea capacitaţilor de prelucrare; stimulează specializarea producţiei prin stimularea comercializarii internaţionale; prelungesc sau completează procesele de producţie.

Transporturile internaţionale au şi un foarte puternic impact social deoarece stimulează contactele dintre oamenii de afaceri şi producători, participarea la manifestări internaţionale (târguri, expoziţii, simpozioane, etc.), asigură extinderea turismului, contribuie la îmbunătăţirea asistenţei medicale şi întrajutorării în zonele izolate sau calamitate, contribuie la dezvoltarea învăţământului performant prin schimbul de cadre didactice şi mai buna comunicare între aceştia şi elevi şi studenţi.

Privind prin prisma sferei politice transporturile îmbunătăţesc relaţiile politice dintre state şi popoare prin stimularea dezvoltării economico-sociale, contribuie la dezvoltarea forţelor de producţie şi a canalelor de transport pe teritoriul ţării şi în colaborare internaţională, sprijină politica de apărare a ţării. Transportul aerian a cunoscut cea mai rapida dezvoltare, cu o crestere anuala 5% sau chiar mai mare. Prezentările efectuate cu ocazia unor conferinţe internaţionale care au că temă dezvoltarea transportului aerian, creşterea economiei mondiale în următoriii 10 ani, sunt optimiste. Rata de creştere a producţiei anuale mondiale este estimată la peste 3,5 % până în 2015.

Conform unor studii efectuate de către sectoarele de specialitate din cadrul companiilor de transport aerian sau a instituţiilor de cercetări în acest domeniu, şi prezentate în cadrul unor conferinţe IATA, creşterea economică, exprimată în procente de creştere al PIB pe termen lung, este estimată în tabelul 1.

Se observa că ROMÂNIA prezinta cele mai mari cifre din punct de vedere al ratei de creştere. Reducerea barierelor comerciale favorizează schimburile internaţionale. În prezent comerţul se dezvoltă mai rapid decât producţia mondială. Acest decalaj justifică schimburile între ţări. Pe viitor se vor înregistra cifre de creştere mai mari în sectorul transportului aerian de mărfuri comparativ cu cele din sectorul trasnportului aerian de pasageri datorită dezvoltării comerţului cu flori, cu veşminte de lux, componente electronice care necesită un transport rapid şi sigur deoarece florile spre exemplu se ofilesc dacă nu sunt transportate într-un timp anume, îmbrăcămintea de lux, depinde de sezon, de anotimp, electronicele necesită un transport sigur, iar în transportul rutier pot fi întâmpinate diferite dificultaţi cum ar fi denivelările străzilor ce pot produce fisuri în material pe parcursul transportului, uneori distanţele lungi ce trebuiesc parcurse şi trecerea de diverse graniţe îngreunează transportul şi măreşte timpul de tranzit şi costurile aferente.

În Asia Centrală se fac mari investiţii în petrol şi gaze şi alte surse de energie. Instalarea rapidă şi întreţinerea complexelor utilaje de extracţie necesită un transport urgent şi în deplină siguranţă a unor parţi de schimb. Având în vedere dificultăţile evidenţiate mai sus pe care le prezintă transportul rutier, transportul aerian devine cea mai bună soluţie şi răspunsul cel mai bun în depăşirea dificultăţilor.
Conform Agenţiei Internaţionale de Energie (AIE) pentru anii viitori cererea mondială de energie şi petrol va creşte. Referitor la cererea de energie conform AE pentru Europa de Est va rămâne stabilă în anii viitori, deoarece creşterea consumului (derivată din creşterea economiei) va fi compensată de o scădere a intensităţii acestuia estimată la aproximativ 20 %, vezi tabelul 2 (exprimat în milione barili/ zi).

Pe viitor se urmăreşte, la nivel mondial, crearea unui spaţiu aerian deschis pe bază de acord plurilateral între SUA şi alte ţări europene sau din zona Asia-Pacific, dispariţia progresivă a noţiunii de companie aeriană naţională şi care va duce la constituirea de noi transporturi multinaţionale, controlate de capitaluri provenind din diferite ţări, în paralel cu evoluţia constantă a nivelului economiei mondiale, apariţia de blocuri regionale constituite din transportatori aerieni din zonele: America de Nord, Uniunea Europeana, Asia-Pacific, vor avea ca scop principal apărarea propriilor interese aeronautice în faţa partenerilor Traficul aerian a cunoscut în timp o creştere mai mare decât cea a economiei mondiale totuşi există o corelaţie continuă între acestea, cererea de transport aerian fiind condiţionată de
dezvoltarea economiei. Dezvoltarea schimbului comercial între ţări are ca rezultat direct creşterea cererii de trafic de afaceri şi de transport de mărfuri.

Preţul petrolului joacă de asemena un rol important nu numai în economia mondială, dar şi în costurile transporturilor aeriene (costul carburantului se situeaza între 13–25 % din costul de exploatare a întreprinderilor de transport aerian). Climatul politic are un rol primordial în dezvoltarea transportului aerian în interiorul unei ţări. Astfel că, dacă vorbim de transportul aerian după cel de-al doilea Război Mondial în ţările Europei de Est, companiile aeriene au urmat căi specifice de dezvoltare în interiorul CAER. Acestea au acumulat cea mai mare parte a experienţei în condiţiile unei pieţe în întregime
controlată de către stat, caracteristicile esenţiale ale companiilor aeriene din această zonă fiind: tendinţa de încetinire a creşterii economice, eficienţa slabă, calitate a serviciilor inferioară.

Funcţionarea companiilor aeriene a fost puternic influenţată de stat, acesta luând decizii în privinţa dotării cu avioane, a reţelelor de rute şi a tarifelor practicate, chiar dacă acestea nu erau în concordanţă cu interesele financiare ale companiei.
Transportul aerian internaţional este deci un sector dificil de administrat, expus crizelor conjuncturale. Factorii cu efecte majore în evoluţia acestuia sunt:

- creştere exponenţială a activităţii cu o rată medie anuală de 6 % în ultimii 15 ani, constituie un puternic factor de dezvoltare a acestui sector în ansamblul său. Trebuie însă menţionat faptul că această creştere este foarte concentrată geografic în regiunile industriale din ţările puternic dezvoltate;

- concentrare din ce în ce mai accentuată pe piaţa transportului aerian face dificilă gestionarea companiilor aeriene, chiar şi în perioada de creştere puternică a cererii. Având ca punct de plecare politica de liberalizare totală a transportului aerian, începuta în SUA la sfarşitul anilor ’70 şi cu experienţele negative ce au urmat (falimentări ale marilor companii) în prezent reglementările funcţionării pieţei transportului aerian s-au modificat profund, plasând transportatorii aerieni într-un mediu concurenţial;

- puternica vulnerabilitate a transportului aerian în raport cu conjunctura economică şi politică internaţională. Criza din Golf, recesiunea economică la începutul anilor ’90 şi mai nou atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost la originea unei puternice scăderi a activitaţii companiilor aeriene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.