Transporturile

Trimis la data: 2013-12-02
Materia: Transporturi
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din cele mai vechi timpuri transporturile au fost prezente in activitatile cotidiene ale oamenilor, iar pe masura ce societatea a evoluat importanta lor in sistemul complex a civilizatiei umane a crescut continuu `. In domeniul aviatiei Romania se poate mandri cu oameni de stiinta de prestigiu mondial ca: Traian Vuia, Aurel Vlaicu, denumiti si "pionieri" ai aviatiei si continuand cu Henri Coanda care a inventat motorul cu reactie. Perioada de dupa ultimul razboi mondial este cea mai bogata si fructoasa in realizari tehnico-stiintifice legate de tehnica aerospatiala.
Din punct de vedere al vitezelor la 14 octombrie 1947 un aviator American depaseste viteza sunetului cu un avion dotat cu motor racheta. In iunie 1959 turbopropulsorul sovietic "TU-144" parcurge fara escala ruta Moscova-New York in 11 ore, parcurgand distanta de 8000 de kilometri si realizand o viteza medie de 727,27 km/h. In perioada 1963 - 1966 se construiesc primele avioane supersonice. In 1969 avioane de calatori cu ocapacitate totala de 490 de pasageri "Jumbo - Jet", "Boeong 747".

De la dorinta si setea omeniri de a cunoaste si a sti ce se gaseste in spatiul interplanetar, cum arata celelalte corpuri ceresti, daca exista sau nu viata pe vreunul din ele si pana la explorarea Luni de catre oameni in electro-automobil, Victoria cea mai frumoasa si mai grandioasa a umanitatii n-au trecut decat cativa ani. Progresul in acest domeniu a fost uluitor, multumita in mare parte cuceriri aerului.
La 12 aprilie 1961 a fost lansat cu nava cosmica " Vostok 1" primul om in cosmos Yuri Gagarin care inainta pe orbita cu viteza de 28.000km/h .

La 21 decembrie 1968 a fost lansata nava spatiala "Apollo 8 " spre Luna. La 22 decembrie 1968 au fost 6 emisiuni televizate in direct in care s-a auzit vocea unui om de la distanta de 320.000 km.
Au fost trimisi in spatiu numerosi sateliti artificiali care asigura transmisiuni radio, T.V., telefonie in direct.S-a dezvoltat in continuare si transporturile ferioviare, navale si rutiere; daca in 1835 trenul rutier tractat cu remorcherul lui Dietz.

circula cu 15km/h in present se circula cu trenuri cu viteze de pana la 300-400 km/h (trenuri pe perna de aer).
Recordul mondial dupa ce a fost corectat de cateva ori de trenurile franceze apartine in anul 1974 unei locomotive cu reactoare si motor electric linear si a fost realizat la centrul experimental de Pueblo (Colorado-Sud) la nivelul de 400km/h.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.