Transporturile aeriene in Romania

Trimis la data: 2005-05-10
Materia: Economie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 15
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 17
Autor: Gabriela
Dimensiune: 40kb
Voturi: 454
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In perioada postbelică traficul aerian de pasageri şi marfă pe plan mondial a cunoscut o dezvoltare rapidă. Avionul a încetat de multă vreme să mai constituie un mijloc de transport luxos şi prohibitive, fiind preferat tot mai mult pentru rapiditatea transporturilor, precum buna organizare şi derulare a traficului, pentru confortul şi siguranţa crescândă a zborurilor.
In perioada postbelică traficul aerian de pasageri şi marfă pe plan mondial a cunoscut o dezvoltare rapidă. Avionul a încetat de multă vreme să mai constituie un mijloc de transport luxos şi prohibitive, fiind preferat tot mai mult pentru rapiditatea transporturilor, precum buna organizare şi derulare a traficului, pentru confortul şi siguranţa crescândă a zborurilor.

O utilizare tot mai largă cunoaşte avionul şi în domeniul transporturilor de mărfuri, indicatorul de transport în tone-mii dublându-se pe plan mondial la fiecare 8-10 ani.

Avionul poate asigura aprovizionarea ritmică a unor localitaţi inaccesibile altor mijloace de transport, uttilizarea unor ambalaje uşoare şi ieftine, eliminarea cheltuielilor cu depozitarea mărfurilor înainte şi după efectuarea transportului, evitarea transbordărilor excesive care duc la deteriorarea mărfurilor.

Principalele caracteristici ale transporturilor aeriene sunt:
rapiditatea (distanţe mari sunt parcurse în timp record, pe rute directe, neinfluenţate de condiţiile geografice)convertibilitatea, respectiv posibilitatea pe care o oferă avioanele în privinţa adoptării operative la diversele categorii de transport (transport de marfă, de pasageri, poştă, mixte...)oportunitatea, respectiv transportul al locul şi timpul oportun în diverse puncte ale globuluieficacitatea, respectiv posibilitatea realizării de curse aeriene în condiţii constante de regularitate şi frecvenţă
accesibilitatea, respectiv transportul la preţuri rezonabile al mărfurilor şi al călătorilor
confortabilitatea – caracteristica esenţială a transporturilor de călatorii
siguranţa zborurilor.
Privit prin prisma raportului dintre numărul de accidente şi volumul traficului anual pe plan mondial, transportul aerian s-a dovedit în ultimii ani cel mai sigur mod de transport.
Încă de la descoperirea şi lansarea în trafic a primelor aparate, transportul aerian a constituit un mijloc care a polarizat atenţia comunităţii internaţionale datorită unor avantaje certe în raport cu alte mijloace de transport şi, mai ales, datorită rapidităţii şi confortului. De aceea, transportul aerian ocupa are un rol extrem de important in derularea tranzactiilor internationale.
Totodată, transportul aerian a ridicat şi ridică unele probleme privind siguranţa efectuării fiecărei deplasări în condiţii de deplină securitate. Tocmai datorită particularităţilor transportului aerian, s-a văzut necesară elaborarea unor norme cât mai complete, în măsură să garanteze nu numai eficacitatea acesteia, ci şi un alt grad de securitate pentru călători, cât şi pentru marfa. Astfel, în 1929 s-a adoptat Convenţia de la Varşovia privind unificarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian. În 1924, la Chicago, în S.U.A s-a adoptat Convenţia privind aviaţia civilă internaţională. Datorită evoluţiei traficului aerian în 1955 s-au făcut mai multe modificări şi completări Convenţiei din 1929 prin Protocolul semnat la Haga la 28 Septembrie 1955 şi prin Convenţia complementară la Convenţia de la Varşovia, încheiată la Guadalajara (1961).
In anul 1944 a luat fiinţă Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile care numără în prezent 120 membri. In anul 1945, la Havana, a luat fiinţă Asociaţia Internaţională a Transporturilor Aeriene(International Air Transport Association- IATA). Membrii acestei asociaţii sunt companiile de transport aeriene internaţionale ale diferitelor ţări.
Compania romanească TAROM a devenit membră IATA în anul 1994.
In conformitate cu nomenclatorul activităţiilor propus de Uniunea Europeană, sectorul transporturilor aeriene cuprinde companiile care activează exclusiv sau în principal în transportul de persoane şi de mărfuri, pe calea aerului, în curse de linie sau charter, precum şi activitatea prestată cu elicoptere, avioane-taxi şi avioane private.
Traficul aerian civil este grupat în două mari subsectoare: aviaţia comercială şi aviaţia generală.
Aviaţia comercială cuprinde:
transportul de pasageri (curse de linie şi curse charter)
transportul de marfă (cu avioane cargo, avioane de transport combinat pasageri/mară sau de pasageri, cu marfă transportată în calele avionului)
transportul de mesagerie expres şi de poştă.
Aviaţia generală include utilizarea privată a avioanelor şi serviciile de avion-taxi.
România este membru al Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale, al EUROCONTROL şi al Conferinţei Europene a Aviaţiei Civile (ECAC). Începând cu data de 12 decembrie 2000, România este membru cu drepturi depline al Joint Aviation Authority.
România a încheiat un număr de 90 acorduri bilaterale în domeniul transportului aerian şi este în curs de negociere a “Acordului multilateral între Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Comunitatea Europeană, Republica Ungară, Islanda, Republica Letonă, Republica Lituania, Regatul Norvegiei, Republica Polonia, România, Republica Slovacia şi Republica Slovenia asupra înfiinţării unei zone europene comune de aviaţie” (ECAA).
România nu acordă ajutoare de stat nepermise, în domeniul transportului aerian. Statul român, prin, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului este proprietarul Companiei TAROM. În această calitate, statul alocă fonduri pentru achiziţionarea de aeronave de către companie, precum şi pentru restructurarea acesteia.In calitate de organ de specialitate al administratiei publice centrale şi de autoritate de stat în domeniul aviaţiei civile, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului din România are următoarele atribuţii:
eloborează strategia de dezvoltare a aviaţiei civile, în conformitate cu politica economică a Guvernului şi cu planurile de dezvoltare a transporturilor; în acest scop emite reglementarile aeronautice specifice care stau la baza serviciilor de transport aerian şi a exploatării infrastructurii aferente activităţilor de aviaţie civilă
asigură administrarea proprietăţii publice din domeniul aviaţiei civile şi reprezintă România în organismele internaţionale specificela nivel de stat şi guvernamental, stabileşte legăturile cu celelalte ministere, autorităţii publice şi organizaţii
emite reglementări obligatorii de licenţiere şi de autorizare a agenţilor aeronautici care efectuează sau vor efectua activităţii de transport aerian şi stabileşte condiţiile de acordare, suspendare sau anulare a licenţelor şi a autorizaţiilor; emite reglementări obligatorii privind siguranţa traficului în transporturile aeriene şi supravegheaza respectarea acestora
asigură regelmentării aeronautice obligatorii pentru efectuarea transporturilor aeriene de mărfuri periculoase
asigură reglementarea şi organizarea circulaţiei aeronavelor civile în spaţiul aerian naţional, în colaborare cu organele specializate ale Ministerului Apărării Naţionale
coordonează sistemul de securitate în domeniul aviaţiei civile; anchetează incidentele şi accidentele din domeniul aviaţiei civile
organizează şi exercită activităţile de registru, de inspecţie şi de control în aviaţia civilă; asigură certificarea tehnicii de aviaţie civilă
organizează examene şi emite atestate, certificate, licenţe şi brevete pentru personalul aeronautic civil
gestionează frecvenţele de telecomunicaţii alocate pentru aviaţia civilă; aprobă survolarea spaţiului aerian al României, decolarea şi aterizarea aeronavelor civile de pe şi pe aeroporturile situate pe teritoriul României
autorizează efectuarea de lucrări în zonele de transport aerian de interes public; asigură asistenţa operaţiunilor de căutare şi de salvare a aeronavelor aflate în primejdie; coordonează sistemul naţional de facilităţi aeronautice
asigură, direct sau prin delegare de competenţă, prin instituţii publice sau societăţi comerciale autorizate, elaborarea şi punerea în aplicare a reglementărilor aeronautice corespunzătoare, pregătirea şi perfecţionarea personalului aeronautic civil, certificare şi înmatricularea aeronavelor civile, inspecţia şi controlul acestora, anchetarea incidentelor şi a accidentelor de aviaţie civilă, precum şi controlul tehnic şi inspecţia de siguranţă a zborului şi securitatea aeronautică pentru transportul aerian
Administratia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA, este persoana juridică funcţionând pe baza de gestiune economica şi autonomie financiară, şi care realizează funcţiunile specifice legate de Managementul Traficului Aerian, se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.A fost infiinţată prin Hotarârea de Guvern 74/1991, modificată şi completată prin Hotarârea de Guvern 731/1992.
ROMATSA are statut de regie ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.