Transporturile feroviare

Trimis la data: 2005-12-17 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 6641
Autor: Darius Moldoveanu Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: rar Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dezvoltarea economica a unei tari, economiei mondiale in general, este de
neconceput fara transporturi. Ele asigura buna desfasurare a productiei in industrie si agricultura, circulatia bunurilor materiale si a oamenilor.

Transporturile faciliteaza legaturile intre regiunile cu materii prime in care acestea se prelucreaza, desfacerea si distribuirea marfurilor in centrele corespunzatoare. Prin intermediul lor se fac schimburi permanente de materii prime, produse si bunuri in general intre diversele zone ale unei tari, intre tari aflate pe acelasi continent, sau la mari distante pe alte continente.

Participarea la dezvotarea economiei mondiale, iesirea din izolare a comunitatilor umane, integrarea in sistemele generale informationale si cresterea nivelului de civilizatie au fost si sunt posibile prin intermediul transporturilor.

Mediul in care sunt amplasate caile de comunicatie a determinat si diferentierea transporturilor in urmatoarele categorii:
- terestre;
- navale;
- aeriene;
- speciale; ( transporturi urbane, conductele, linii de inalta
tensiune,telecomunicatiile, comunicatiile spatiale)

Marele public asociaza si astazi existenta cailor ferate cu circulatia trenurilor remorcate de clasica locomotiva. Aceasta opinie este eronata deoarece caile ferate, in calitate de cai de rulare si transport au aparut cu mult inaintea locomotivelor cu abur.

Premiera mondiala absoluta a conceperii si utilizarii sistemului - sina traversa- prevazut cu schimbatoare de directie cu ac si inima apartine romanului Ion Pop si a cunoscut o larga extindere la minele de la brad din Transilvania in prima parte a secolului al XVI-lea.Aceasta importanta inventie s-a extins imediat in Austria si generalizat in toate zonele carbonifere din Europa, in special in sudul Angliei.

De acum, sistemul cailor ferate inregistreaza o evolutie foarte rapida: in 1764,Frolov utilizeaza in Altai sine de fonta, in1767 Reynold introduce sinele de otel la minele de carbuni de la Dale, sudul Angliei, iar in 1811 inginerul Backinshop inventeaza sistemul de cale ferata cu cremaliera.

Experienta castigata in utilizarea cailor ferate de interes local a determinat construirea si utilizarea unor trasee cu caracter mai important la care tractarea vagoanelor se realiza cu ajutorul cailor. Prima cale ferata de acest fel a fost construita in 1795 in Marea Britanie intre Cardiff si Methyr si era destinata transportului mixt de calatori si marfuri. Pe continent prima linie de transport public se inaugureaza la 7 septembrie 1827 in Austria, intra Budweis si Kerschmaum.

Transportul pe calea ferata.normala. asa cum este astazi are o istorie relativ recenta. Locomitiva cu abur a fost inventata in Anglia de catre George Stephenson care a experimentat-o prima data in 1825 la Newcastle. Apoi, in premiera mondiala la 16 noimbrie 1830 a fost inaugurata linia Liverpool -Manchester pe care a mers primul tren de persoane cu 130 pasageri; tractat de o locomotiva cu abur trenul a parcurs distanta de 60 km. in 90 minute cu viteza de aprox.

35 km/h.
Sistemul a fost extins cu mare repeziciune; locomotivele construite in Anglia de Stephenson in anii 1832-1833 de tipul.Planet. si .Patentee. au fost adoptate de toate caile ferate din lume iar in Europa a inceput era marilor constructii feroviare:
- 1835 - Bruxelles - Mechelen;
- Nurberg - Furth;
- 1837 - Paris - Saint Germain;
- St.Petersburg - Tarskoe Selo;
- 1843 -Paris - Orleans;

O exceptie o constituie realizarea in anul 1833 pe traseul Ninji- Taghil in Ural, a unei locomotive originale dupa constructorul rus Cerepanov ramasa in stadiul de unicat.In perioada imediat urmatoare au fost construite retele feroviare de baza si in alte tari europene dar si in America de Nord, Asia, Africa, America Latina,Australia.( 1853-
India, 1854- Australia, 1856- Egipt). In ultimele decenii ale secolului al XIX- lea s-a extins reteaua de cai ferate in tarile din centrul si estul Europei, in China, sudul si sud-estul Asiei ( India, Vietnam, Malaezia) Turcia, Iran, America Latina ( Argentina, Mexic, Brazilia) Africa (Gabon, Nigeria, Angola, Congo). Lungimea cailor ferate a crescut fulgerator de la 8640 km. la inceputul perioadei la 794.000 km. in jurul anului 1900.

In toata aceasta perioada atelierele lui Stephenson primesc din ce in ce mai multe comenzi dar si modernizeaza foarte tare modelele de locomotiva; dupa ce in 1840 locomotiva de tip.Firefly. ajunge la viteza 80,2 km/h, in mai 1848 modelul .Great Western prinde 108 km/h, iar in1849 modelul The Governer inregistreza 134 km/h. Totodata se modernizeaza elementele de functionare, semnalizarea mecanica, frina electrica, si elementele de asigurare securizarii circulatiei.Africa, America Latina,Australia.( 1853-
India, 1854- Australia, 1856- Egipt). In ultimele decenii ale secolului al XIX- lea s-a extins reteaua de cai ferate in tarile din centrul si estul Europei, in China, sudul si sud-estul Asiei ( India, Vietnam, Malaezia) Turcia, Iran, America Latina ( Argentina, Mexic, Brazilia) Africa (Gabon, Nigeria, Angola, Congo). Lungimea cailor ferate a crescut fulgerator de la 8640 km. la inceputul perioadei la 794.000 km. in jurul anului 1900.

In toata aceasta perioada atelierele lui Stephenson primesc din ce in ce mai multe comenzi dar si modernizeaza foarte tare modelele de locomotiva; dupa ce in 1840 locomotiva de tip.Firefly. ajunge la viteza 80,2 km/h, in mai 1848 modelul .Great Western prinde 108 km/h, iar in1849 modelul The Governer inregistreza 134 km/h. Totodata se modernizeaza elementele de functionare, semnalizarea mecanica, frina electrica, si elementele de asigurare securizarii circulatiei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.