Transporturile in sistemul relatiilor economice internationale

Trimis la data: 2011-03-11
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 7.21 / 10
Downloads: 1013
Autor: Leo21 leo
Dimensiune: 27kb
Voturi: 41
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In cadrul dezvoltarii relatiilor economice internationale a largirii si diversificarii schimbului commercial intre state, un rol de seama revine transporturilor si expeditiilor internationale de marfuri. Transportul reprezinta o latura importanta a productiei materiale care prin rolul lor de deplasare a marfurilor influenteaza hotarator si celelalte ramuri ale economiei mondiale, inclusiv comertul international. Constituind mijloc material efectiv pentru comercializarea relatiilor economice inter- statale transporturile economice internationale pot fi considerate aparatul circulator al intregii economii mondiale.
Dinamica cresterii capacitatii de transport pe plan mondial in ultimile decenii are o tendinta similara cu cea a dinamicii comertului international. Aceasta este determinate de:
1.rapiditatea cu care se diversifica productia de bunuri materiale determina modificari sturcturale in schimburile internationale;

2.largirea schimburilor economice intre state, cresterea numarului de parteneri comerciali conduce implicit la cresterea distantelor intre parteneri.
3.repartizarea inegala pe plan mondial a factorilor de productie.
4.pe masura dezvoltarii comertului international, a cresterii distantelor de transport, a marfurilor de comert exterior s-au majorat cheltuielile de transport.

5.dezvoltarea in ritm intens a schimbului de marfuri pe plan international a determinat si sporirea preocuparilor pentru organizarea activitatilor de depozitare si manipulare a marfurilor.
6.transportul international contribuie la realizarea strategiei, desfacerii marfurilor pe piata internationala.

7.o influenta hotaratoare asupra activitatii de comert international o au si transporturile din punct de vedere al calitatii serviciilor prestate de catre participantii la expeditiile internationale.
8.ca parte a comertului invizibil transporturile contribuie in mod direct la echilibrarea balantei de plati externe a unei tari.

TRANSPORTURILE MARITIME
NAVIGATIA LINIE SI NAVIGATIA TRAMP
In practica maritime internationala exista 2 forme distincte de exploatare comerciala a navelor:
1.Navigatia neregulata sau TRAMP
Caracteristici:
a.presupune o navigatie neregulata care nu este legata de o anumita ruta de transport, de anumite porturi fixe de expediere si de destinatie;

Navele utilizate in navigatia neregulata colinda marile si oceanele in cautare de marfuri pentru transport, acostand in acele porturi unde anumiti incarcatori le ofera conditiile de transport cele mai avantajoase.

b.fiecare cursa a unei nave TRAMP este legata in general de satisfacerea cerintelor de transport ale unui singur navlositor care dispune de o partida de marfa suficienta pentru a ocupa spatiul de transport oferit de nava in cauza. Rezulta, deci ca navele TRAMP transporta, in general, marfuri grele si voluminoase cunoscute in practica sub denumirea generica de "marfa de masa" (titei si derivate petroliere, carbuni, cereale, ingrasaminte fizice, etc.).

c.fiecare cursa a unei nave TRAMP are la baza un contract de transport semnat intre armator si navlositor, cunoscut sub denumirea de "CHARTER PARTY (CH/ P)".

2.Navigatia regulata sau de linie
Caracteristici:
a.navele de linie furnizeaza servicii unei clientele numeroase care expediaza marfuri in partizi relativ mici;
b.la acest tip de navigatie sunt anuntate anticipat calatoriile si escalele in porturi bine determinate;
c.o alta particularitate o constituie contractul care imbraca forma BOOKING-NOTE (aviz de angajament) sau BILL OF LADING (conosament).

ACTIVITATEA DE BROKERAJ
Este o activitate de intermediere intre un proprietar de nave (armator) si un proprietar de marfuri (navlositor) in vederea angajarii spatiului necesar incarcarii si transportarii unor marfuri intre 2 sau mai multe porturi.

Pentru serviciile pe care le face intermediarul (brocker-ul) primeste din partea armatorilor un comision care este stipulat in CHARTER PARTY sub forma de procent care se aplica asupra navlului (pret/tona de bucata).

Dupa natura activitatii, brokerii se impart in mai multe categorii:
•Agenti intermediari de asigurare au un rol intermediar in incheierea asigurarilor si se ocupa cu asigurarea navelor pe o parte si cu asigurarea marfurilor pe alta parte.
•Agentii intermediari de vanzare nave au un rol intermediar in vanzarea de nave.

•Agentii intermediari de vanzare se ocupa de toate operatiunile legate de incarcarea marfurilor la locul navei.
•Agentii de navlosire au un rol intermediary in icheierea contractelor de navlosire.

CONTRACTUL DE TRANSPORT MARITIM
DEF: In transportul de marfuri pe mare, navele sunt angajate pe baza de contracte de navlosire. In baza unui astfel de contract, armatorul se obliga sa transporte marfurile navlositorului sau sa puna la dispozitia acestuia o nava total sau partial pentru transportul marfurilor pe mare in schimbul unei sume de bani numita navlu, tarif sau chirie in functie de specificul contractului incheiat intre cele 2 parti.

Pe plan international, contractul de transport maritime este regelmentat de Conventia Natiunilor Unite privind transportul pe mare din 1978, care il defineste astfel: "Orice contract prin care carausul se obliga contra platii unui navlu sa transporte marfuri pe mare de la un port la altul". In codul commercial roman art. 557-601 regelementeaza acest contract sub denumirea de contract de locatiune, fara a-l denumi.

TIPURI DE CONTRACTE DE NAVLOSIL
1. BAREBOAT- CHARTER
Acest tip de contract a aparut in tara noastra dupa 1990. primele contracte de navlosire BAREBOAT au avut la baza contractul standard elaborat in 1937 de Comisia de Documentare a Conferintei Internationale Baltice cu sediul la Copenhag.

Caracteristici:
-navlositorul se ocupa cu plata echipajului, intretinerea, reparatii curente si accidentare, aprovizionare, taxe portuare, in general cu toata partea financiara a exploatarii financiare si tehnice;
-prin contract se precizeaza raspunderea navlositorului de a nu trimite nava in zone de conflict militar sau zone care nu prezinta siguranta pentru traficul maritim.

1.BOOKING-NOTE (avizul de angajare), respective de rezervare a spatiului de transport necesar pentru expedierea unei cantitati determinate de marfuri si se foloseste, de obicei, in navigatia de linie. In acest tip de contract se precizeaza conditiile principale in care se executa transportul, respectiv marfurile care fac obiectul transportului, cantitatea si modul de prezentare al acesteia la transport, portul de incarcare si descarcare, numele si adresa expeditorului, numele si adresa destinatarului, conditiile de incarcare descarcare, nivelul navlului.

2.CHARTER- PARTY (CH/P) incorporeaza conditiile contractului de transport cu nave de curse neregulate (TRAMP).
El imbraca 2 forme:
•VOYAGE- CHARTER PARTY- contractul este semnat pe numar de voiaje;
•TIME CH/P - contractul este semnat pe o perioada de timp (3-6 luni-1 an).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.