Transporturile si comunicatiile

Trimis la data: 2014-07-13
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Raul_L
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
PREZENTARE GENERALA A SECTORULUI TRANSPORTURI
Romania are o pozitie strategica importanta, la intretaierea principalelor rute ce leaga vestul Europei de Marea Neagra si Orientul Mijlociu sau Marea Baltica de Peninsula Balcanica si bazinul mediteranean.
Muntii Carpati sunt traversati de zece linii de cale ferata. Orientarea generala a liniilor este influentata de asezarea Capitalei in sud-estul tarii, catre care converg principalele trasee. Bucurestiul este cel mai mare centru ferovi ar al tarii, din care pornesc opt linii magistrale, cele mai multe legandu-se cu traseele internationale.
Infrastructura retelelor autohtone de comunicatie, bine constituita, nu este modernizata la nivelul standardelor actuale. Investitiile in sectorul de transporturi au fost de 10% din totalul investitiilor publice, mult mai putin decat ceea ce se obisnuieste in tarile dezvoltate. Pana la sfarsitul anilor '70, ponderea cea mai mare a revenit transportului feroviar, apoi ponderea s-a deplasat spre transportul fluvial si maritim, prin constructia noului port Constanta, a canalului Dunare-Marea Neagra, cresterea capacitatii flotei maritime si inceperea constructiei canalului Bucuresti-Dunare.

In anii '80, transportului fluvial si maritim i-au fost alocate peste 50% din fonduri, in timp ce transportului feroviar i-au revenit 27%. Dupa 1990, multe lucrari au fost intrerupte din lipsa de resurse financiare, in sectorul maritim neefectuandu-se, de exemplu nici o investitie!Transporturile pe sosele si calea ferata acopera 95 % din transportul de calatori si de marfuri. Principalele drumuri nationale urmeaza in general traseul liniilor de cale ferata si reciproc. Reteaua de cai ferate masoara un total de cca 11.400 km din care o treime sunt electrificati. Reteaua de sosele totalizeaza 73.000 km din care doar 17.700 sunt modernizati. Densitatea medie este de cca 31 km sosea la o suprafata de 100 kmp.

Ca si in sistemul cailor ferate, nodul rutier principal este tot capitala tarii, de unde se desprind drumurile care strabat teritoriul Romaniei spre toate punctele cardinale, unele continuindu-se in mari artere rutiere europene. Asa este "Europa 60" de la Hamburg, prin Oradea si Bucuresti pina la Constanta. Navigatia fluviala majora se practica pe Dunare. In aval de Braila, pina la varsare, pe portiunea numita ''Dunarea maritima'' pot naviga vase cu pescaj de peste 7m. Pe ''Dunarea fluviala''(in amonte de Braila) circula vase cu tonaj mai mic si cu pescaj de pina la 2-2,5 m.

Prin construirea Canalului Dunare-Marea Neagra si prin darea in folosinta a Canalului Dunare-Main-Rin s-a creat o cale fluviala de mare insemnatate europeana, care leaga Marea Nordului de Marea Neagra. Prin realizarea sistemelor hidroenergetice si de navigatie Portile de fier I si II, care cuprind cate un sistem dublu de ecluze, s-a putut facilita intensificarea traficului fluvial pe Dunare. Liniile aeriene interne leaga Capitala cu orasele Timisoara, Arad, Oradea, Sibiu, Cluj, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, Bacau, Iasi, Suceava, Tulcea, Caransebes si Constanta. O serie de linii internationale leaga orasul Bucuresti cu Budapesta, Praga, Berlin, Copenhaga, Viena, Paris, Frankfurt, Bruxelles, Londra, Moscova, New York, Roma, Sofia, Atena, Istanbul, Tunis, Tel Aviv, Cairo, Beijing.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.