Tranzistoare

Trimis la data: 2010-09-02 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 1919
Autor: Roman Protoss Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre tranzistoare
Sunt dispozitive semiconductoare care indeplinesc conditiile necesare AMPLIFICARII UNOR SEMNALE.
Dupa tipul de purtatori ce contribuie la functionarea lor ele sunt:
- Bipolare
- purtatori de ambele polaritati
- majoritari (electroni)
- minoritari (goluri)
- Unipolare - Purtatori de o singura polaritate - electroni sau goluri.

TRANZISTOARE BIPOLARE

A) Tranzistoare bipolare cu jonctiune.

a) Alcatuirea: - Dintr-un monocristal de germaniu sau siliciu in care se creeaza prin impurificare trei regiuni despartite prin doua suprafete. Regiunile de la extremitati au acelasi tip de conductibilitate (p/n) acestea se numesc Emitor si Colector . Regiune centrala are conductibilitate opusa fata de cele de la extremitati si se numeste Baza. Pe suprafetele fiecarui regiuni se depune cate un strat metalic de contact pe care se sudeaza firele de conexiune.

Acest tranzistor are doua jonctiuni.
1) Jonctiunea Emitorului : intre baza si colector
2) Jonctiunea Colectorului: intre baza si emitor

Jonctiunea C este polarizata direct cu o tensiune de ordinul zecimilor de volti iar jonctiunea E este polarizata invers cu o tensiune de ordinul voltilor sau zecilor de volti.

B) Functionarea tranzistoarelor in regim normal activ in conexiunea cu baza comuna.
- Ansamblul format din cele trei jonctiuni reprezinta doua diode semiconductoare conectate in opozitie si cu o regiune comuna. Pentru ca un tranzistor sa nu se manifeste ca doua diode trebuie ca intre ele sa se realizeze u cuplaj, acest cuplaj are rolul de a transfera purtatorii de sarcina de la o regiune la alta. Acest transfer se realizeaza numai daca baza este suficient de subtire. Transferul se numeste EFECT DE TRANZISTOR .

- Fenomenul de polarizare: este similar la ambele tipuri de tranzistoare cu diferenta ca rolul golurilor si al electronilor este inversat.

FUNTIONAREA TRANZISTORULUI P.N.P.
Jonctiunea E-B fiind polarizata direct curentul care circula prin jonctiune este determinat de purtatorii majoritari de sarcina (goluri) apare astfel un CURENT DE DIFUZIE al golurilor din E in B (Ipe).

Aceste goluri devin in regiunea B purtatori minoritari in exces, deoarece B este foarte subtire numai un numar mic de goluri injectate de emitor se va recombina cu electronii majoritari din B, inlocuirea electronilor disparuti prin recombinare se face printr-un transport de electroni de la sursa de polarizare prin firul de conexiune al B. Acest transport de electroni formeaza curentul de recombinare.

Golurile provenite din E ramase nerecombinate difuzeaza pana in aproprierea jonctiunii C care este polarizata invers. Campul astfel creat favorizeaza trecerea purtatorilor minoritari. In functionarea tranzistorului E genereaza goluri pe care C le strange. B are rolul de contro asupra curentului de C.

Pentru a reduce pierderea de goluri in B datorita recombinarilor pe langa o ingustare a latimii B aceasta se dopeaza si cu un numar mic de impuritati decat E si C astfel in B va fi un numar mai mic de electroni din aceasta cauza curentul de electroni majoritari care circula numai prin jonctiunea E are o valoare mult mai mare decat curentul de E.

Jonctiunea C polarizata invers este strabatuta atat de golurile provenite din E si ramase nerecombinate in B cat si de curentii de camp dati de purtatorii minoritari generati pe cale termica.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.