Tranzistoare

Trimis la data: 2009-03-27
Materia: Automatica
Nivel: Liceu
Pagini: 12
Nota: 8.91 / 10
Downloads: 1561
Autor: Szilu
Dimensiune: 514kb
Voturi: 59
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tranzistoarele unipolare asigură conducţia printr-un singur tip de purtători de sarcină (fie e- , fie goluri+ ). Comanda curentului în tranzistor se realizează cu un câmp electric motiv pentru care se mai numesc tranzistoare cu efect de câmp (TEC).
Are 3 sau 4 terminale :
- sursă (S)
- drenă (D)
- grilă (G) sau poartă (P)
- bază (B) sau substrat, care poate fi legat cu G, în interiorul capsulei.

Zona din semiconductor prin care se deplasează purtătorii de sarcină (calea de curent) de la sursă la drenă, se numeşte canal. După natura semiconductorului, canalul poate fi de tip n sau de tip p. După modul de variaţie a rezistenţei canalului, datorită grilei de comandă, pot fi:
- cu grilă joncţiune TEC-J
- cu grilă izolată TEC-MOS

La TEC-J câmpul electric de comandă se obţine prin polarizarea inversă a unei joncţiuni. La TEC-MOS câmpul electric se creează prin aplicarea unei tensiuni între G şi S. G şi S sunt separate printr-un izolator foarte bun, uzual un oxid, rezultând o structură metal-oxid-semiconductor (MOS).

Curentul prin canalul n este format din sarcini negative (electroni), deci polaritatea drenei faţă de sursă trebuie să fie pozitivă. Polarizarea negativă a grilei G introduce un efect de respingere electrostatică a electronilor spre centrul canalului. Cu cât negativarea grilei este mai intensă, cu atât se reduce mai mult secţiunea canalului, cu efect de creştere a rezistenţei între sursă şi drenă şi implicit de micşorare a curentului de drenă.

Structura unui TEC-J cu canal p este asemănătoare cu structura TEC-J cu canal n, cu observaţia că se inversează structurile p şi n între ele, precum şi polarităţile bornelor G şi D. În acest caz, curentul prin canalul p este format din sarcinile pozitive, antrenate spre drena polarizată negativ.

Datorită celor două joncţiuni polarizate invers, curentul de grilă este practice nul. Sensul săgeţii din grilă – în prelungire spre sursă – indică sensul tehnic al curentului în sursă şi implicit al curentului între drenă şi sursă.

Din sensul curentului de drenă rezultă polaritatea drenei (faţă de sursă). Tipul canalului (p sau n) şi polaritatea grilei (faţă de sursă) sunt opuse polarităţii drenei. De exemplu pentru un TEC-J cu canal n, prelungirea săgeţii arată sensul tehnic de circulaţie, spre exterior a curentului sursei, rezultând astfel sensul curentului de drenă (de la drenă spre sursă).

Deci, faţă de sursă, drena va fi polarizată pozitiv, canalul va fi de tip n (semn invers faţă de D), iar grila faţă de sursă va fi polarizată negativ (aceeaşi polaritate cu a canalului). Caracteristicile statice de ieşire reprezintă variaţia curentului de drenă în funcţie de tensiunea între drenă şi sursă, atunci când se menţine constantă tensiunea grilă-sursă.

Curentul de drenă are valoarea maximă atunci când tensiunea UGS=0 . Valoarea lui este cu atât mai mare cu cât tensiunea de drenă este mai mare. Caracteristica de transfer reprezintă variaţia curentului de drenă în funcţie de tensiunea pe grilă, pentru o anumită valoare a tensiunii de drenă.

Parametrii specifici:
- curentul IDmax este curentul de drenă maxim garantat de fabricant
- curentul IDSS pentru UGS=0 este curentul de saturaţie pentru tensiunea de grilă nulă
- tensiunea de prag (de tăiere) este tensiunea de grilă pentru care curentul prin tranzistor se anulează
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.