Tranzistoare

Trimis la data: 2003-05-05 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 10725
Autor: Veronica popescu Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Tranzistoare"
Tranzistoare bipolare cu joncţiune. a) Alcătuirea: -Dintr-un monocristal de germaniu sau siliciu în care se creează prin impurificare trei regiuni despărţite prin două suprafeţe. Regiunile de la extremităţi au acelaşi tip de conductibilitate (p/n) acestea se numesc Emitor şi Colector .
"Tranzistoare"

"Tranzistoare"
Regiune centrală are conductibilitate opusă faţă de cele de la extremităţi şi se numeşte Bază. Pe suprafeţele fiecărui regiuni se depune câte un strat metalic de contact pe care se sudează firele de conexiune. Acest tranzistor are două joncţiuni.

"Tranzistoare"
1) Joncţiunea Emitorului : între bază şi colector
2) Joncţiunea Colectorului: între bază şi emitor

"Tranzistoare"
Joncţiunea C este polarizată direct cu o tensiune de ordinul zecimilor de volţi iar joncţiunea E este polarizată invers cu o tensiune de ordinul volţilor sau zecilor de volţi.

"Tranzistoare"
B) Funcţionarea tranzistoarelor în regim normal activ în conexiunea cu bază comună.

- Ansamblul format din cele trei joncţiuni reprezintă două diode semiconductoare conectate în opoziţie şi cu o regiune comună. Pentru ca un tranzistor să nu se manifeste ca două diode trebuie ca între ele să se realizeze u cuplaj, acest cuplaj are rolul de a transfera purtătorii de sarcină de la o regiune la alta. Acest transfer se realizează numai dacă baza este suficient de subţire. Transferul se numeşte EFECT DE TRANZISTOR .

- Fenomenul de polarizare: este similar la ambele tipuri de tranzistoare cu diferenţa că rolul golurilor şi al electronilor este inversat.

FUNŢIONAREA TRANZISTORULUI P.N.P.

Joncţiunea E-B fiind polarizată direct curentul care circulă prin joncţiune este determinat de purtătorii majoritari de sarcină (goluri) apare astfel un CURENT DE DIFUZIE al golurilor din E în B (Ipe).

Aceste goluri devin în regiunea B purtători minoritari în exces, deoarece B este foarte subţire numai un număr mic de goluri injectate de emitor se va recombina cu electronii majoritari din B, înlocuirea electronilor dispăruţi prin recombinare se face printr-un transport de electroni de la sursa de polarizare prin firul de conexiune al B. Acest transport de electroni formează curentul de recombinare.

Golurile provenite din E rămase nerecombinate difuzează până în aproprierea joncţiunii C care este polarizată invers. Câmpul astfel creat favorizează trecerea purtătorilor minoritari.

În funcţionarea tranzistorului E generează goluri pe care C le strânge. B are rolul de contro asupra curentului de C.

Pentru a reduce pierderea de goluri în B datorită recombinărilor pe lângă o îngustare a lăţimii B aceasta se dopează şi cu un număr mic de impurităţi decât E şi C astfel în B va fi un număr mai mic de electroni din această cauză curentul de electroni majoritari care circulă numai prin joncţiunea E are o valoare mult mai mare decât curentul de E.

Joncţiunea C polarizată invers este străbatută atât de golurile provenite din E şi rămase nerecombinate în B cât şi de curenţii de câmp daţi de purtătorii minoritari generaţi pe cale termică.

ICB0- este un curent rezidual care reprezintă curentul de C şi B când E este în gol, adică el nu injectează purtători de B

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.