Tranzistorul bipolar

Trimis la data: 2013-06-02 Materia: Automatica Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: infum Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dispozitivele semiconductoare ce indeplinesc conditiile necesare amplificarii unor semnale sunt tranzistoarele. Exista doua tipuri fundamentale de tranzistoare,dupa tipul de purtatori ce contribuie la functionarea lor : bipolare si unipolare. La tranzistoarele bipolare intervin purtatorii de ambele polaritati,atat electroni,cat si goluri,pe cand la tranzistoarele unipolare intervin purtatori de o singura polaritate,fie numai electroni,fie numai goluri.

In marea majoritate a aplicatiilor se folosesc tranzistoare cu doua jonctiuni,care de obicei sunt desemnate sub denumirea simplificata de : tranzistoare cu jonctiuni.. Un tranzistor cu jonctiuni este un dispozitiv semiconductor format dintr-un monocristal de germaniu sau siliciu in care se creeaza prin impurificare trei regiuni,alternativ dopate,despartite prin doua suprafete de separatie. Regiunile de la extremitati au acelasi tip de conductabilitate (ambele p sau ambele n),si se numesc emitor,respectiv colector. Regiunea centrala are o conductabilitate opusa fata de extremitati si poarta numele de baza.

Pe suprafata fiecareia dintre cele trei regiuni se depune cate un strat metalic de contact pe care se sudeaza firele de conexiune. Daca distanta intre cele doua jonctiuni,care depinde de grosimea bazei,ar fi suficient de mare(mai mare decat lungimea de difuzie a purtatorilor minoritari),fiecare jonctiune pn ar functiona ca dioda semiconductoare independenta. In aceasta situatie,prin jonctiunea colectorului ar trece un curent invers neinsemnat,datorat purtatorilor minoritari(golurile ce ar trece din baza in colector si electronilor ce ar trece din colector in baza).

La un tranzistor cu jonctiuni,jonctiunea emitor-baza se numeste jonctiunea emitorului,iar jonctiunea colector-baza se numeste jonctiunea colectorului. In mod normal jonctiunea emitorului este polarizata direct,cu o tensiune de ordinul zecimilor de volt,iar jonctiunea colectorului este polarizata invers,cu o tensiune de ordinul voltilor sau a zecilor de volt. Acest regim de lucru reprezinta regimul activ normal.

Ansamblul format din cele trei regiuni prezinta in esenta doua diode semiconductoare,avand o regiune comuna,fiind conectate in opozitie. Pentru ca un tranzistor sa nu se manifeste ca doua diode conectate in opozitie,trebuie ca intre ele sa se realizeze un cuplaj. Efectul cuplajului consta in transferarea purtatorilor de sarcina de la o jonctiune la alta. El se realizeaza numai daca baza(regiunea comuna)este suficient de subtire si se numeste efect de tranzistor.

In functionarea tranzistorului,emitorul genereaza goluri,pe care colectorul le strange,ceea ce justifica denumirile celor doua regiuni. Cat despre baza,are rolul de control asupra curentului de colector. Daca ea ar fi foarte groasa,toate golurile provenite din emitor s-ar recombina inainte de a ajunge la jonctiunea colectorului si cele doua jonctiuni ar functiona independent. Pentru a reduce pierderea de goluri in baza datorata recombinarilor,pe langa o ingustare a latimii sale,baza se dopeaza si cu un numar mai mic de impuritati decat emitorul si colectorul,determinand astfel un numar mai mic de electroni in ea. Din aceasta ultima cauza mai rezulta si o alta consecinta

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.