Tranzitia culturala

Trimis la data: 2009-05-08 Materia: Arte plastice Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Matei Anisia Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul de tranzitie este abuzat in prezent, pierzandu-si specificitatea. In pofida acestui fapt, merita sa reamintim faptul ca la inceputurile Renasterii, termenul a desemnat un anume mod de etalonare a temporalitatii umane, ca practica a vointei de a atinge noi stadii de perfectiune, conduse de un model religios. Tiparul unei viziuni asupra prograsului uman a fost dat de cultura religioasa, si de aici importanta unei legaturi intre tranzitie ca fenomen al schimbarii si secularizare.
Referate similare: Sport si cultura

Ideea de schimbare nu a fost privita cu incredere de nici o autoritate laica ori religioasa, aceasta insemnand ca orice schimbare punea sub semnul intrebarii canonul cultural existent. Ideea unei tranzitii culturale asa cum a fost propusa de da Fiore ramane ca gen proxim al unei definiri a procesualitatii modernitatii. Tranzitie in acest context cultural general inseamna a lua in seama trandinta de a conserva experienta culturala intr-o forma stabila, si tendinta antagonica, de a elibera experienta culturala pentru experiment, pentru noi forme ale noutatii culturale.

In acest fel procesualitatea prin care se iveste noul se implineste intr-un contact conflictual intre scoli de gandire diferite, reprezentand interpretari opuse asupra realitatii. Traditia instaureaza un primat al panoramei diacronice, experimentul cultural care produce noul, o situare sincronica. Cunoastem aceste doua linii care se confrunta mereu in perceptia moderna asupra tranzitiei, dar este imporrant sa redam acestei perspective duale continutul ei de context cultural. Este inafara oricarei evidente sa sustinem ca traditia nu produce noutate, ori sa ne bazam doar pe experimentul novator fara sa privim sursele acestuia.

Prin aceasta trebuie sa privim un lucru pe care modernitatea l-a impus definitiv, si anume ritmul accelerat al tranzitiei. In nici o alta epoca precedenta, schimbarea provocata de reunirea factorilor novatori nu a fost mai pregnanta, si in nici o alta nu s-au produs politici de schimbare atat de evident exprimate pentru a produce o dislocare considerata a aduce un progres binemeritat de societate. Aceste cai de actiune au fost politice, economice, militare, artistice, filosofice, etc. In acest mod schimbarea produsa a urmarit de cele mai multe ori, ori a pretins pe baza unor programe, manifeste, declaratii, ca urmareste un plan dinainte conceput pentru ameliorarea vietii.

Ritmul tranzitiei a luat un si mai mare avant tocmai din aceasta perspectiva a imbunatatirii vietii, prin aceasta intelegandu-se in primul rand apelul de masa pe care modernizarea l-a produs, pentru cel mai mare numar de actori sociali. Secularizarea implica tranzitia. Fara sa definim pe larg acest conceptul de secularizare folosit de Max Weber ( desvrajire a lumii), sa remarcam ca procesul avand acest nume desemneaza o experienta de viata in temporalitatea umana, despartita de eternitate. De la bun inceput secularizarea are drept cadru imanenta. Sub zodia secularizarii omul traieste in veac, are constiinta mortii sale ca individ, mai degraba decat a sfarsitului lumii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.