Tranzitia de la comunism la democratie

Trimis la data: 2010-03-01
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 6
Autor: Dan Stanciu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Tranzitia de la comunism la democratie
Este oarecum surprinzator faptul ca, la peste 15 ani de la prabusirea unei dictaturi de o irationalitate si barbarie ce nu mai trebuie demonstrate, Romania bate pasul pe loc in legatura cu ceva ce pare cat se poate de limpede. Anume, faptul ca regimul comunist, chiar si in perioadele sale de “inmuiere”, a fost antipatriotic, axiofob, marcat de ostilitate fata de ideea de diferenta si alteritate. A fost distrusa orice meritocratie ori, mai bine spus, selectia a fost in general una negativa. Despre Holocaust nu s-a vorbit o lunga perioada, existau voci care negau ori minimalizau oroarea.
Referat despre Tranzitia de la comunism la democratie
Despre crimele comunismului avem informatii stranse vreme indelungata in tara si in strainatate. Partidul comunist a fost institutia de baza a acestei dictaturi ideocratice. “Trebuie insa accentuat caracterul criminal al altor institutii, inainte de toate al Securitatii. O societate democratica nu poate functiona prin abrogarea memoriei. Sa ne gandim la Franta, unde umbra Vichy-ului nu a putut fi pur si simplu alungata prin uitare ori minimalizare.” Este vorba de un imperativ motivat etic, istoric si politic.

Ce au avut de castigat alte tari daca au condamnat comunismul?
In alte tari, decomunizarea a mers mai departe si mai repede decat in Romania. (Ungaria, Cehia, Polonia) Pe de alta parte, fostii comunisti, mai ales in Polonia, au reusit sa tergiverseze lucrurile si nu s-a ajuns decat relativ recent la o reconsiderare a arhivelor politiei secrete pe o baza cat mai transparenta. Ce a avut de castigat Cehia, de pilda? Inainte de toate, un climat de incredere, o perspectiva clara despre ruptura cu un sistem intemeiat pe minciuna (spunea candva Leszek Kolakowski ca “minciuna este sufletul nemuritor al comunismului”). Cultura politica a democratiilor postcomuniste nu are decat de castigat din condamnarea deschisa, de catre cea mai inalta instanta politica, a sistemului prabusit, nu insa si decedat, in decembrie 1989.

In anumite situatii, indeosebi in sistemele postautoritare, claritatea morala este cheia succesului unei democratii. Sa ne gandim la statele din America Latina, unde nimeni nu ezita sa afirme ca dictaturile militare au fost momente tragice, soldate cu mii si mii de victime. Intr-o tara in care seful statului va declara ca sistemul comunist a fost unul abominabil, fondat pe teroare, manipulare si duplicitate, oamenii vor simti ca respira un aer mai curat. Nu vreau sa sune patetic, dar este un minimum datorat celor pieriti in lagare si inchisori, precum si celor ucisi in decembrie 1989.

La 15 ani dupa caderea zidului Berlinului, multe tari din fostele tari comuniste din Europa Centrala au facut progrese remarcabile in tranzitia spre o economie de piata si democratie pluralista, insa chiar si in cazul tarilor care au inregistrat cele mai mari succese in procesul de tranzitie mai sunt necesare inca reforme structurale si politici macroecomomice solide. Pentru al patrulea an consecutiv economiile din aceasta regiune au depasit ritmul de crestere inregistrat de economia mondiala, pentru 2004 BERD estimand ca aceste tari vor inregistra o crestere economica de 6,1 la suta dupa 5,6 la suta in 2003.

O crestere economica mai mare se asteapta in cazul Comunitatii Statelor Independente (CSI), aproximativ 7,4 la suta comparativ cu 5,0 la suta in cazul tarilor din Europa de Sud-Est(SEE) si 4,9 la suta pentru tarile din Europa Centrala si tarile Baltice. Cu toate acestea Willem Buiter, Economistul sef al BERD a atras atentia asupra vulnerabilitatilor macroeconomice cu care se confrunta aceste tari. In cazul tarilor din Europa Centrala si tarile Baltice o sursa persistenta de ingrijorare o constituie dezechilibrele fiscale, eliminarea subventiilor acordate industriilor neviabile si rata somajului. Acelasi lucru este valabil si in cazul tarilor din Europa de Sud-Est unde o combinatie intre un grad ridicat al somajului si un nivel ridicat al saraciei lasa o marja redusa de manevra.

In timp ce cresterea economica a avut un ritm constant in majoritatea regiunilor, progresele inregistrate in domeniul reformelor economice au fost mixte. In cazul celor trei tari candidate la aderarea la Uniunea Europeana (Bulgaria, Croatia si Romania) majoritatea progreselor au fost realizate in domeniul reformelor necesare pentru o economie de piata. Toate cele trei tari au realizat pasi importanti in reforma sectorului bancar si a infrastructurii, iar Bulgaria si Romania au demarat si privatizari importante. Dupa mai multi ani de progrese rapide in vederea aderarii la UE, multe din tarile din Europa Centrala si tarile Baltice inregistreaza o incetinire a ritmului reformelor. In schimb tarile din CSI, care continua sa ramana in urma, nu au realizat decat progrese modeste.

Apartenenţa României
România poate fi încadrată în categoria democraţiilor particulare consolidate, este una din cele mai caracteristice exemple ale acestei categorii. Thomas Carothers, care dintre cele aproape o sută de ţări aflate în tranziţie califică drept democraţii funcţionale mai puţin de douăzeci, remarcînd că liderele acestui grup puţin numeros se găsesc mai ales în Europa Centrală şi în zona baltică. Carothers include printre altele România şi Bulgaria, Mexicul şi Brazilia în acest grup. “În afara ţărilor est-europene şi latino-americane ce pot fi incluse în grupul democraţiilor particulare, unui alt grup de democraţii fără îndoială funcţionale însă nu de tip occidental ci asiatic i se pot subsuma Japonia, Taivanul, Coreea de Sud şi, reprezentînd probabil în sine un subtip aparte, India.

În cazul acestor ţări, putem, de asemenea, vorbi despre primul, al doilea sau al treilea val al democraţiei, adică despre tranziţia dinspre autoritarism spre democraţie şi despre problemele consolidării democraţiei, la fel ca în cazul democraţiilor liberale de tip occidental fără a ne referi la acelaşi lucru!”

Dificultăţile legate de încadrarea corespunzătoare a României sunt depăşite într-un mod original şi pragmatic de către Michael McFaul, care consideră într-atît de specifică tranziţia de la comunism la noile regimuri încît vorbeşte despre un al patrulea val al democraţiei şi dictaturii, faţă de cel de-al treilea val, din anii şaptezeci-optzeci, al democraţiei, care se constituise pe paradigma tranziţiei bazate pe pacte.

După McFaul, noile regimuri postcomuniste apărute ca rezultat al celui de-al patrulea val pot fi încadrate în trei categorii:
- acolo unde forţele democraţiei erau într-o situaţie hegemonică, adică în cele nouă ţări central-europene şi baltice (McFaul include aici şi Croaţia) au avut loc tranziţii revoluţionare şi au luat naştere democraţii liberale (pactele au jucat aici doar un rol marginal, faţă de modelul clasic al celui de-al treilea val, cel spaniol);
- acolo unde raportul de forţe era fără echivoc favorabil vechiului regim comunist (în ţările Asiei Centrale, precum şi în Belarus, Serbia şi România) iniţiativa tranziţiei şi punerea ei în practică au venit de sus şi în locul celor vechi au luat naştere îndeobşte noi dictaturi;
- în fine, acolo unde raportul de forţe era nedecis (în Rusia, Ucraina, Moldova, Mongolia, Azerbaidjan, precum şi în Bulgaria, Macedonia şi Albania) tranziţia a dus cu excepţia Bulgariei şi Mongoliei în cel mai bun caz la demonstraţii parţiale, instabile sau în cel mai rău caz la război civil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.