Tranzitie

Trimis la data: 2007-09-28 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 515
Autor: Liviu Curteanu Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tranzitie
În istorie, lumea umană se află într-o continuă transformare. Pe măsura trecerii timpului structurile sale politice şi sociale, instituţiile cheie, valorile, economia şi cultura se schimbă. Viteza acestor schimbări poate să varieze, după cum şi direcţia lor e de multe ori imprevizibilă. Pe ansamblu se conturează însă modele ale dezvoltării, vectori largi antrenând în timp întreaga societate şi economie mondială.

Tranzitie
Am vorbit despre transformare. O idee însă şi mai importantă ar fi cea de evoluţie. Ne putem imagina curgerea timpului făcând comparaţia cu cea a unui fluviu uriaş. Însă apa nu s-ar scurge în acest caz dinspre trecut către viitor, cum am fi cel mai tentaţi să o credem, ci invers. Viaţa oamenilor ar însemna astfel o continuă luptă „împotriva curentului”.

Tranzitie
De-a lungul istoriei, toate civilizaţiile a căror energie (şi mă refer aici în primul rând la progres, la înnoire, la suflul creator) a fost la un moment dat secătuită, indiferent de motiv, au intrat în regres. Curentul le-a tras înapoi. Fluviul timpului este din ce în ce mai restrâns (ne îndreptăm rapid spre „satul global” informaţional) şi apele sale din ce în ce mai vijelioase. Viteza şi sensul transformării actuale trebuie deci să compenseze această accelerare.

Tranzitie
Actualul model de dezvoltare economico-socială a lumii este, în linii mari, acelaşi de peste 1500 de ani. El a vizat o utilizare cât mai eficientă (criteriul acestei eficienţe fiind dat de concurenţă) a resurselor disponibile pentru sporirea bogăţiei individuale şi colective. Alvin Toffler detecta şase principii fundamentale ale acestui aşa numit de el „Al Doilea Val”: standardizarea, specializarea, sincronizarea, concentrarea (cea a oamenilor în uriaşe centre urbane, precum şi cea a capitalului etc.), maximizarea şi centralizarea.
Dar în ciuda revoluţiei pe care a reprezentat-o şi a succeselor sale (a căror importanţă nu poate fi ignorată sau minimalizată) acest model de dezvoltare a lumii s-a dovedit în ultimele decenii incapabil să facă faţă în mod acceptabil unui număr din ce în ce mai mare de probleme.

Tranzitie
Acestea constituie o ameninţare serioasă la adresa omenirii în ansamblu şi ne afectează pe toţi, ca locuitori ai planetei Pământ. Tocmai de aceea, orice viziune pe termen lung şi la nivel global asupra dezvoltării nu poate să nu ţină cont de ele. De fapt este vorba despre un adevărat sistem, extrem de complex, de probleme economice şi nu numai, interdependente, acţionând la nivelul întregii planete şi vizând toate ţările în egală măsură, punând în pericol, prin caracterul lor global şi forţa distructivă pe care le-o putem intui, însăşi stabilitatea şi viitorul lumii.

Tranzitie
Vechiul model este depăşit în faţa acestui sistem înlănţuit de probleme, ceea ce ne îndreptăţeşte, cred, să vorbim despre intrarea sa într-o veritabilă criză profundă. Termenul de criză este cu atât mai bine ales, cu cât el indică şi necesitatea unui punct de cotitură, a unei schimbări de esenţă în ceea ce trebuie să reprezinte modelul de evoluţie şi progres umane.

Tranzitie
Criza economico-socială semnifică în fapt îndepărtarea parametrilor de apreciere a evoluţiei vieţii de la limitele lor naturale, adică înrăutăţirea condiţiilor de viaţă pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni. Înseamnă că actualul mod de alocare şi utilizare a resurselor nu mai este potrivit din punct de vedere natural-uman. Ceea ce cred că lipseşte în clipa de faţă modelului actual este responsabilitatea. Trebuie să înţelegem că orice decizie pe care o luăm în prezent îşi va produce efectele şi în viitor. De cele mai multe ori suntem obişnuiţi să gândim pe termen scurt. Dar odată ce omul a ajuns în poziţia sa de astăzi, de dominanţă asupra naturii, acest mod îngust de a privi lucrurile devine extrem de periculos.

Tranzitie
Elementele definitorii ale crizei sunt reprezentate de accentuarea incompatibilităţii dintre mediul antropic şi cel natural, ca şi dintre obiectivul profitului bănesc, asigurat prin concurenţă, care se doreşte loială, dar în realitate devine din ce în ce mai inegală, şi obiectivul mult mai cuprinzător al unui profit social-uman totalizator. Relaţia dintre cele mai importante trei elemente ale evoluţiei şi dezvoltării omenirii – eficienţa economică, justiţia socială, egalitatea şanselor pentru generaţiile care coexistă şi se succed la viaţă – este astăzi profund dezechilibrată.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.