Trasaturile comunicarii economice in situatii de criza

Trimis la data: 2013-02-02
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.37 / 10
Downloads: 0
Autor: Bejan Adrian
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gestionarea comunicarii la nivel organizational asigura legatura permanenta intre strategia, identitatea si imaginea organizatiei. Ea permite cunoasterea si anticiparea evolutiei prezente si, respectiv, viitoare si sta la baza elaborarii strategiilor comunicationale vitale pentru succesul in afaceri al organizatiei. Se cunoaste ca, de cele mai multe ori, in viata organizatiei intervin evenimente ce pot genera situatii negative. Pentru ca imaginea organizatiei sa fie afectata cat mai putin, este utila elaborarea unui plan de gestionare a crizei, inca dinaintea declansarii ei.
Planul trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: strategiile care vor fi adoptate de catre organizatie, componenta celulei de criza, purtatorul de cuvant desemnat pe perioada crizei, categoriile de public ce vor fi afectate, mesajele si canalele lor de transmitere. In conditiile declansarii crizei, pentru a avea rezultatele scontate, planul intocmit in prealabil de catre organizatie va trebui aplicat cu strictete, iar celula de criza constituita va trebui sa fie recunoscuta de celelalte segmente ale organizatiei, care urmeaza sa ii acorde sprijinul de care are nevoie.

Gestionarea cu succes a situatiilor de criza reprezinta o misiune extrem de dificila, care implica o mare capacitate de prevedere a crizelor pentru organizatia respectiva, realizarea anticipativa a scenariilor pentru situatiile prevazute, precum si o reactie prompta la aparitia ei. Practica a demonstrat ca, indiferent de masurile de precautie pe care si le poate lua la un moment dat o organizatie, de cele mai multe ori ea se afla in situatia neasteptata de a se confrunta, daca nu cu o criza, cel putin cu o situatie conflictuala sau de risc. In acelasi timp, trebuie mentionat faptul ca o criza prost gestionata aduce prejudicii nu numai organizatiei, ci si comunitatii.

Formularea clara si concisa a obiectivelor, structurarea lor in functie de caracter, specificitate si analiza situationala stau la baza elaborarii unor planuri eficiente, dinamice si flexibile de gestionare a comunicarii dintre organizatie si publicul sau. De exemplu, comunicarea in situatii de criza implica demararea unor actiuni ce vizeaza gestionarea strategiei, mesajului, timpului si a canalelor de distributie prin intermediul carora organizatia intra in legatura eficienta, directa si prompta cu mass-media, angajatii, factorii de decizie si clientii sai.

Rolul comunicarii este acela de gestiona nu numai evenimentele care se petrec in interiorul organizatiei, ci si perceptia/asteptarile publicului, pentru obtinerea ulterioara din partea acestuia a intelegerii si sprijinului de care are nevoie organizatia in aceasta situatie dificila. Comunicarea organizationala interna este, de regula, considerata componenta a activitatii organizatiei. Acele organizatii ce fac greseala de a minimaliza rolul si importanta procesului comunicational in derularea propriilor afaceri se expun si devin vulnerabile in fata aparitiei unor posibile situatii negative. Inexistenta unor preocupari la nivel organizational care sa vizeze fluxurile comunicationale se repercuteaza negativ asupra organizatiei, caci implementarea, dezvoltarea, monitorizarea si ajustarea lor in functie de problematica organizationala specifica momentului reflecta o viata organizationala sanatoasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.