Trasaturile prozei fantastice referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.27 / 10
Downloads: 16
Autor: Irina P.
Dimensiune: 7kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Publicata in 1898, in „Gazeta sateanului”, şi ulterior, in volumul „Nuvele si povestir, nuvela „La hanul lui Manjoala” se incadreaza, alaturi de „La conac” in proza fantastica a lui Caragiale: in ambele, un eveniment misterios se petrece la un han, in vreme de noapte si implica prezenta diavolului.
Din punct de vedere compoziţional, lucrarea menţionată se caracterizează prin existenţa a două planuri temporale: trecutul şi prezentul. Astfel, după cum aflăm din epilog, „La hanul lui Manjoală” este rememorarea unei întâmplări petrecute cu ani în urmă şi al cărei erou fusese un bărbat (Fănică), pe vremea când era tânăr (naraţiune ulterioară istoriei).

Primul paragraf al nuvelei (prologul) aduce acţiunea în prezent, protagonistul celor petrecute atunci fiind chiar naratorul. Întreaga relatare se face la persoana I. Nuvela se deschide cu prezentarea găndurilor povestitorului (monolog interior), un tânăr călător întârziuat, care dorea să ajungă la un anume polcovnic Iordache (viitorul lui socru): „Un sfert de ceas până la hanul lui Mânjoală…de-acolo, până-n Popeştii de sus, o poştie: în buiestru potrivit, un ceas şi jumătate (…). Acu sunt şapte trecute: ăl mai târziu până la zece, sunt la pocovnicu Iordache”.

În timp ce-şi calcula astfel distanţele, călăreţul vede „ca la o bătaie bună de puşcă” hanul lui Mânjoală şi se grăbeşte să ajungă acolo. În acest punct, planul prezentului este părăsit temporar, cele câteva amănunte legate de trecutul hanului pregătind insertia elementului fantastic: proprietarul fusese un anume Mânjoală (care murise), afacerea fiind condusă acum de soţia sa. Femeie vrednică şi pricepută, aceasta îşi plătise datoriile, reparase clădirea, ba chiar se spunea că ar avea şi bani.

O întâmplare misterioasă pregăteşte apariţia fantasticului: odată, când nişte tâlhari au atacat hanul, ca prin minune, unul dintre ei a căzut mort (tocmai când „a tras cu sete” cu toporul în poartă), oar fratele lui a rămas mut. Intervenţia unei forţe obscure, chemate parcă de cineva, nu se opreşte aici: când hangiţa a început să strige, jandarmii erau deja la poartă, parcă ar fi fost preveniţi.

Revenind în prezent, naratorul descrie momentul în care ajunge la han, în curtea plină de oameni şi de focuri (ultimele sugerând, mai târziu un spaţiu malefic, de infern). Hangiţa (Marghioala) aflată lângă un cuptor, cunoaşte ţinta drumeţului (de aparcă ar fi înştiinţat-o cineva despre asta). În preajma văduvei, tânărul simte o ispită demonică („m-a împins dracul s-o ciupesc”), pregătind astfel terenul pentru întâlnirea cu Necuratul.

Camera în care este invitat câlătorul în încântă: totul este alb, o căldură plăcută în cuprinde, dar lipsesc icoanele. Când oaspetele se aşază la masă (făcându-şi cruce, ca totdeauna), se aude „răcnetul” unui cotoi care năvăleşte pe uşă, afară, lăsând aerul rece să intre şi să stingă lampa. Mai târziu, în timp ce naratorul era servit cu o cină îmbelşugată, afară se stârneşte o vijelie cumplită (chemată de ucigă-l crucea, la porunca hangiţei).

Hotărât să ajungă la logodnica sa, Fănică se pregăteşte de plecare, observând prea târziu că hangiţa îi ţinea căciula în mână, uitându-se adând în fundul ei. Efectele vrăjitoriei vor apărea destul de curând: „Mergând cu capul plecat ca să nu mă-nece vântul, începui să simţ o durere la cerbice, la frunte şi la tâmple fierbinţeală şi bubuituri în urechi (…). Căciula parcă mă strângea de cap ca o menghinea…”.

Îngheţat până la oase, tânărul încearcă să-şi continue drumul, dar calul „sforăie şi se opreşte pe loc ca şi cum ar veda în faţă o piedică neaşteptată”. Obstacolul se vădeşte a fi un ied (de culoare neagră) care zburdă în faţa calului tot mai speriat. Atunci când drumeţul face imprudenţa de a pune iedul într-o desagă, pe spinarea calului, animalul înnebunit dârdâie şi aleargă năucit, peste gropi şi buşteni, înapoi spre han.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.