Trasaturile prozei romantice

Trimis la data: 2014-02-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romantismul este o miscare literara si artistica, aparuta in Europa la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea ca reactie la rigoarea, dogmatismul estetic, domnia rationalismului rece, promovate de clasicism.Romantismul si-a propus sa iasa din conventional, sustinand manifestarea fanteziei si exprimarea sentimentelor, a originalitatii, spontaneitatii si sinceritatii emotionale, promovarea libertatii de expresie.
Caracteristicile romantismului:
Introducerea unor categorii estetice noi: uratul, grotescul, fantasticul, macabrul, pitorescul etc.Specii literare inedite: drama romantica, meditatia, poemul filozofic, nuvela istorica.Cultiva sensibilitatea, imaginatia si fantezia creatoare, minimalizand ratiunea si luciditatea.

Promoveaza inspiratia din traditie, folclor si din trecutul istoric.Acorda mare importanta sentimentelor omenesti, cu predilectie iubirii.Construirea eroilor exceptionali, care actioneaza in imprejurari iesite din comun, precum si portretizarea omului de geniu si conditiei nefericite a acestuia in lume,

Imbogatirea limbii literare, prin includerea cuvintelor si expresiilor populare, a arhaismelor, a regionalismelor specifice oralitatii.Utilizarea de procedee artistice variate, printre care antiteza ocupa locul principal.Argumente pentru incadrarea nuvelei "Alexandru Lapusneanul" in curentul romantic: Nuvela istorica este o specie literara inedita, specifica romantismului, care promoveaza inspiratia din trecutul national si evidentierea specificului local.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.