Tratamente termice

Trimis la data: 2006-09-28 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Alexa Bunea Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Diagrama Fe-C este o diagrama incompleta , continutul de C merge pana la 6,67%, peste aceasta concentratie aliajele nu mai au cautare in industrie , iar limitele diagramei sunt greu de determinat.Pe diagrama Fe-C apar doua feluri de linii : continue si intrerupte , aceasta din cauza ca sunt 2 diagrame suprapuse.

Cu linii continue avem aspectul nestabil al diagramei Fe-C, topiturile cristalizeaza cu acest aspect in cazul racirilor relative rapide sau cand topiturile contin elemente antigrafitice ( Mn , Cs, W , S , P) .
Cu linii intrerupte avem aspectul sau stabil al diagramei Fe-C , topiturile cristalizeaza cu acest aspect in cazul racirilor extrem de lente sau cand ele contin elementele grafitizante ( Al , Si , Cu , C , Ni)

Diagrama Fe-C are in acest aspect complicat datorita transformarilor in satare solida care determina aparitai sub linia solidus a unor linii suplimentare. Transformarea in stare solida are 2 cauze . Variatia solubilitatii cu temperature pe diagram Fe-C apar 2 linii suplimentare : ES indica scaderea solubilitatii cu temperature carbonului in Fe γ.
Transformarile aleotropice componentilor in anumite intervale ale retelei cristaline diferite.

2 Diagrama Fe-Fe3 C
Diagrama ABCD –linia lichidus ,AHJECFD – linia solidus. Apar 3 orizontale :H2B este orizontala perlitica iar B este punctual perlitic :ECF este orizontala eutectica de-a lungul ei are loc reactia eutectica la temperature constante se descompune intr-un amestec subst: Psk este orizontala eutectoida de-a lungul ei are loc reactia eutectoida .

E desparte domeniul otelurilor de cel al fontelor 0 – 0,2%C fier ethnic pur ; 0,02 – 2,11%C Oteluri carbon ; 2,11 - 6,67%C fonte albe;
3.Puncte critice in diagrama Fe-Fe3 Punctele critice reprezinta temperaturile la care au loc transformarile in structura aliajelor . Se noteaza cu A urmat de o cifra care indica felul transformarii(ex A1,A2). Litera r arata ca transformarea are loc la racier si c la incalzire.

Depasirea la incalzire a punctului A1 determina transformarea perlitei in austenita , iar racirea rapida din domeniul austenita si ferita conduce la obtinerea structurii formate din martensita si ferita. Datorita prezentei feritei structura de calire incomplete va avea o duritate mai mare decat cea initiala insa nu va avea duritatea maxima .

Depasirea punctului A3 conduce la obtinerea prin racier rapida a martensitei ceea ce corespunde la obtinerea duritatii maxime .
4.Constituenti de echilibru al diagramelor Fe-C Ferita.

Este o solutie solida de intrepratundere a C in Fe2 Ca urmare solutia solida ά va avea retea cubica cu volum centrat . Ferita dizolva C in cantitate redusa si anume max 0,02% - la 727°C ; si 0,008% -20°C . Ca orice solutie solida ferita este moale si plastica , duritatea ei fiind de 60 HB putand sa creasca prin ecruisare ( durificare la rece) sau prin aliere cu diferite elemente pana la 80 HB . La microscop apar sub forma de granule de culoare alba . Ferita este constituentul de baza al otelurilor moi si extramoi , adica a otelurilor cu continut scazut de C.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.