Tratamentul dependentei de opioide

Trimis la data: 2011-04-14
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.43 / 10
Downloads: 2
Autor: Tudorelburlui
Dimensiune: 22kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Tratamentul dependentei de opioide
Intr-una din cele mai vechi opere ale geniului uman se spune ca Buddha, ca sa-si alunge somnul, si-ar fi smuls genele si le-ar fi aruncat pe pamant. Din aceste gene, ar fi rasarit, pe locul unde au cazut, din fiecare cate o floare de mac. Acest mac a fost cules de oameni, mestecat s-au baut pentru a cunoaste stari ce se aseamana cu somnul divin: stuporul. De altfel, la inceput, opiul s-a mestecat sau a fost baut sub forma de potiuni. Abia in secolul al XVII-lea este mentionata fumarea sa.
Referat despre Tratamentul dependentei de opioide
Obtinerea opiului este foarte migaloasa si cere un consum considerabil de energie. Numai in unele tari asiatice slab dezvoltate este posibila obtinerea traditionala a opiului, acolo unde mana de lucru este mult mai ieftina.

Capsulele de mac, care nu au ajuns inca la deplina maturitate, sunt scarificate cu o lama subtire, astfel ca latexul care se scurge din canalele deschise sa apara, pe suprafata capsulei sub forma de picaturi. La inceput alb laptos, latexul se ingalbeneste si pe masura ce se incheaga, in contact cu aerul, se brunifica. Este necesara o munca de sisif pentru a culege, de pe hectare intregi de culturi de mac, cateva cocoloase cat pumnul de opiu (20 000 de capsule de mac produc abia un kilogram).

Opioidele au fost unele din primele substante folosite in ritualurile religioase. Daca in trecut folosirea opiului era in majoritate pentru a obtine stari euforice specifice opioidelor, astazi, cu toate ca proprietatile terapeutice si toxicologice sunt cunoscute aproape in totalitate, situatia este la fel: numarul consumatorilor de opioide toxicomani este cu mult mai mare decat al celor carora li se recomanda aceste produse in scopuri terapeutice.

Opioidele au fost unele din primele substante folosite in ritualurile religioase sau cu scop terapeutic fiind amintite in scrierile medicale inca de la inceputul erei noastre pentru efectul lor calmant si hipnotic.

Opioidele sunt indicate ca analgezice, in primul rand pentru calmarea durerii la neoplazici. Efectul antianxios si cel euforizant sunt avantajoase in aceasta situatie, iar limitarile derivate din riscul dependentei sunt mai putin importante.

Tratamentul trebuie sa fie de scurta durata pentru a micsora riscul dependentei. De asemenea se folosesc in cadrul pregatirii preanestezice, atat in scop analgezic cat si linistitor.

Opioidele au si indicatii in afara celor legate de efectul analgezic. Ele pot fi utile in edemul pulmonar acut, unde beneficiul terapeutic se datoreste linistirii anxietatii, micsorarii dispneei acute si unor modificari hemodinamice favorabile.

O alta indicatie sunt durerile acute ale infarctului de miocard, unde beneficiul se datoreste efectului analgezic si, pentru unele opioide, influentarii favorabile a unor factori hemodinamici.

Opioidele pot fi utile pentru efectuarea unor manevre diagnostice sau ortopedice.

Opioidele vor ramane poate pentru mult timp cele mai eficiente analgezice si cele mai utilizate in durerile acute sau cronice de intensitate medie si mare. Se contureaza insa tot mai mult necesitatea aparitiei unor produse farmaceutice cu putere mare de analgezie si risc de dependenta cat mai mic.

Dependenta de opioide reprezinta o problema de sanatate care necesita un tratament de lunga durata si care este asociat cu un grad ridicat de risc de transmitere a infectiei cu virusurile HIV cand opioidele sunt injectate folosind echipamente de injectare contaminate.Tratamentul dependentei de droguri are la baza o strategie ce urmareste cresterea nivelului de sanatate si a abilitatilor de socializare a persoanelor dependente de opioide, concomitent cu reducerea consecintelor sociale si medicale datorate consumului, incluzand aici si infectia cu virusurile HIV. Este de asteptat ca diverse scheme de tratament sa confere rezultate cat mai bune, stiut fiind faptul ca, un singur tip de tratament nu poate da rezultate benefice, in aceeasi masura, la toti pacientii dependenti de consumul de opioide.

Opiul este obtinut din capsulele macului opiaceu. Aceasta planta este cultivata ilicit, in principal, in urmatoarele state: Myanmar, Thailanda, Laos (Triunghiul de Aur), Afganistan, Pakistan, Iran (Semiluna sau Cornul de Aur), Liban, Mexic si altele. Opiul brut este o substanta de culoare bruna, sub forma unor turte sau batoane. In aceasta stare se fumeaza cu ajutorul unei pipe speciale incalzita deasupra unei flacari.Opioidele sunt substante chimice derivate din opiu si utilizate in terapeutica. Ele pot fi obtinute prin extractie sau sinteza, formula lor chimica fiind apropiata de cea a constituentilor opiului.

Opioidele sunt substante cu o eficienta atat de crescuta datorita faptului ca au numerosi receptori in organism, mai ales in sistemul nervos central si in tractul gastrointestinal. Receptorii sunt cei care mediaza raspunsul favorabil la medicamente, dar explica si reactiile neplacute ale acestor substante.

In pricipiu exista cateva clase largi de opioizi:
- Opioizii naturali - cum sunt morfina, codeina si tebaina
- Opioizii semisintetici - care sunt derivati ai opioizilor naturali, cum sunt oxicodona, hidromorfona si hidrocodona
- Opioizi sintetici - cum ar fi fentanyl, metadona si tramadol
- Opioizi endogeni, de tipul endorfinelor, enkefalinelor si endomorfinelor. Aceste substante sunt produse in mod natural in organism si determina un efect asemanator morfinei

Dintre aceste substante cel mai frecvent implicate in abuzuri si supradoze sunt metadona, heroina, morfina, codeina, fentanyl si oxicodona. Indicatiile de administrare ale narcoticelor sunt, fara discutie, durerile intense cronice. Sunt indicate pacientilor cu cancer insa nu numai. Sunt prescrise si pacientilor operati, celor cu fracturi osoase importante, cu abraziuni corneene sau cu litiaza urinara. Morfina, cel mai puternic analgezic al acestei clase este o substanta care influenteaza in special felul in care este perceputa durerea. Cand sunt administrate in scop analgezic, exclusiv pentu a controla durerea, opioidele nu au un risc important de a determina dependenta sau de induce abuzul. Pacientul primeste o doza considerata ca sigura dar si eficienta (este deci, destul de puternica pentru a induce analgezie, dar nu indeajuns de potenta pentru a determina stari euforice).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.