Tratatele constitutive ale Uniunii Europene

Trimis la data: 2016-07-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 0
Autor: danielanegulescu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tratatele constitutive ale Uniunii Europene prin prisma necesitatii de asigurare a securitatii statelor fondatoare

Referatul contine o prezentare si un scurt istoric al tratatelor care au stat la baza constituirii Comunitatii Europene.

Cuprins

Capitolul 1. Scurt istoric al tratatelor Uniunii Europene si nivelul asumat al securitatii
Capitolul 2. Provocari la adresa statelor membre ale Uniunii Europene
Capitolul 3. Asigurarea securitatii statelor fondatoare ale Uniunii Europene in prezent

Bibliografie
Capitolul 1. Scurt istoric al tratatelor Uniunii Europene si nivelul asumat al securitatii

Organizarea Europei a fost o preocupare constanta si timpurie, pentru ca dateaza de la inceputurile secolului al XX lea, din anii de dupa primul razboi mondial.
Procesul de integrare europeana are trasaturi originale si specifice si incepe in anul 1950 printr-o propunere de proiect de cooperare intre cateva state, altfel decat in formele traditionale. Autorul propunerii este Robert Schuman, ministrul afacerilor externe din Franta. Astfel apare o organizatie de integrare a productiei de carbune si otel la care participa Germania si Franta, dar ramane deschisa si altor state. Aceasta se va numi Comunitatea economica a carbunelui si otelului (CECO), la care vor mai adera Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg.

Ideea cooperarii pornea de la un transfer de suveranitate catre o organizatie care sa aiba putere de constrangere asupra membrilor. Dupa acest pas, era de asteptat sa fie influentate si alte sectoare economice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.