Tratatele si institutiile Uniunii Europene

Trimis la data: 2010-04-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 8.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Neascu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Realizarea unui spatiu integrat din punct de vedere economic indiferent de gradul integrarii este rezultatul unui proces complex in cadrul caruia activitatea actorilor economici este determinata in mod direct sau indirect de politicile guvernamentale si de cele adoptate in comun.
Principale instrumente utilizate pentru realizarea acestui deziderat sunt tratatele, politicile comune precum si institutiile nationale si supranationale.In capitolul de fata ne vom opri asupra tratatelor de baza incercand sa prezentam principalele lor obiective si precum si asupra principalelor institutiilor ale Uniunii Europene.
Primul tratat semnat la Paris la 18 Aprilie 1951 a pus bazele Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului. A intrat in vigoare la 23 iulie 1952, principalul obiectiv fiind eliminarea barierelor din calea comertului si crearea unei piete comune pe care carbunele si otelul produs in statele membre sa poata circula liber pentru a satisface nevoile tuturor membrilor comunitatii, fara discriminarii legate de nationalitate. Capitalul si forta de munca din cele doua sectoare puteau de asemenea sa circule liber intre tarile membre.

Pentru ca acest obiectiv sa fie atins Tratatul stabilea cateva reguli referitoare la investitii, ajutoare financiare, productie si preturi, aranjamente si fuziuni, precum si cele referitoare la transport si institutiile Comunitatii.Crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului a reprezentat un experiment potrivit initiatorilor ei care ulterior sa fie extinsa gradual si la alte sectoare economice.
Durata tratatului a fost de 50 ani iar la 23 iulie 2002, cand a expirat, reglementarile specifice din domeniul carbunelui si otelului au fost integrate in sistemul de legi al Comunitatii, iar resursele specifice, programele si obligatiile internationale au fost preluate de Comisia Europeana.

Tratatul privind crearea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (EURATOM)A fost semnat la Roma la 25 martie 1957 si a intrat in vigoare la 1 august 1958. Punctele forte ale tratatului vizau crearea unei piete unice pentru materialele si echipamentele nucleare, stabilirea legislatiei nucleare comune, introducerea unui sistem comunitar pentru vanzarea materialelor fisionabile, introducerea unui sistem de supraveghere a folosirii energiei nucleare in scopuri pasnice si standarde comune pentru siguranta nucleara si pentru sanatatea si siguranta populatiei si a muncitorilor impotriva radiatilor ionizante.

Elementele cheie din acest tratat au fost totusi coordonarea programelor de cercetare din statele membre si un program comun de cercetare implementat in cadrul Centrului de Cercetare al carui scop a fost dezvoltarea tehnologiei si stimularea productiei nucleare in Europa.Desi a fost atent supravegheat in timpul stabilirii sale EURATOM-ul a experimentat multe ridicari si caderi atat ca urmare a deziluziilor privind aspectul economic al energiei nucleare cat si al ambitiilor unor state membre de a-si dezvolta propria lor industrie nucleara si nu neaparat pentru scopuri pasnice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.