Tratatul de la Amsterdam

Trimis la data: 2014-08-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Eugenia_P
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In 1994 Consiliul European intrunit in Grecia a decis constituirea unui grup pentru organizarea conferintei interguvernamentale (ce se va desfasura in 1996).
Comisia a prezentat un raport cu privire la pregatirea conferintei. Conferinta a pregatit semnarea Tratatului de la Amsterdam (iunie 1997) care a intrat in vigoare la 1 mai 1999.
Tratatul nu a reusit sa ofere solutii cu privire la problemele puse Uniunii in acea perioada mai ales cu privire la Reforma Institutionala in vederea extinderii uniunii.
Cu toate acestea, Tratatul contine o serie de noutati cum ar fi: introducerea capitolului social, introducerea capitolului privind forta de munca in cadrul Uniunii; se reitereaza politica privind libera circulatie a persoanelor, adica
Se confera Parlamentului European noi atributii cum ar fi numirea presedintelui Comisiei Europene, participarea la decizia comunitara. Numarul membrilor Parlamentului European a fost limitat la 785, indiferent de numarul statelor care va compune Uniunea Europeana.
In ceea ce priveste al doilea pilon PESC, regula de adoptare a deciziilor raman unanimitatea (cu anumite mentiuni cum ar fi: " abtinerea constructiva" in sensul ca luarea unei decizii nu poate fi impiedicata daca unul sau mai multe state se abtin de la vot).

S-a infiintat o asa numita functie care se ocupa de problema PESC si il va asista Presedintele Comisiei Europene (s-a folosit termenul de doamna PESC sau domnul PESC).Pentru cel de-al treilea pilon, Tratatul aduce unele modificari cu privire la cooperarea politieneasca si judiciar penala, in sensul ca introduce un nou tip de act (numit Decizia Cadru) si ofera printre altele, Curtii de Justitie o competenta generala in ceea ce priveste actele, deciziile luate in cadrul acestui pilon.S-a dezbatut pe larg largirea Uniunii Europene de la 12 la 15 state, apoi la 27, sau chiar la mai multe.

Marea Britanie s-a opus schimbarii modalitatii de vot si a folosit procedura asa numitului "SCAUN GOL" lipsind de la dezbateri (metoda introdusa de Franta de-a lungul Constructiei Europene).
Primul Ministru Toni Blair a fost cel care a rezolvat aceasta criza.
Tratatul reglementeaza aspecte particulare privind eliminarea obstacolelor in calea liberei circulatii a persoanelor, o Uniune Europeana largita cu tarile din est si cu cele centrale.
Un an mai tarziu, la Dublin Consiliul European a adoptat un Pact de Stabilitate care prevede aplicarea de catre statele membre din zona euro a programului de stabilitate si aplicarea sanctiuni financiare statelor care au un deficit bugetar superior cifrei de 3% (cu exceptia crizelor grave de recesiune economica).

In 1998 patru state membre ale Uniunii nu faceau parte din zona euro: Marea Britanie, Suedia si Danemarca.
Abia in 2001 Grecia intra in zona euro iar in anul 2002 statele membre au trecut la utilizarea efectiva a monedei euro(in 2007 Slovenia este primul stat estic care a indeplinit conditiile pentru a trece in zona euro, devenind al 13-lea stat al zonei euro).
In 1998, Consiliul European reunit la Bruxelles confirma crearea zonei euro intre primele 11 state si stabileste paritatile definitive dintre monedele acestora.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.