Tratatul de la Maastricht

Trimis la data: 2013-01-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.04 / 10
Downloads: 1
Autor: olaru1990
Dimensiune: 28kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O etapa importanta in evolutia procesului integrationist o constituie semnarea Tratatului de la Maastricht, cunoscut si sub denumirea de Tratatul asupra Uniunii Europene. Cu toate ca Tratatul a fost semnat la Maastricht, in 7 februarie 1992, un mare numar de obstacole, in procesul de ratificare, a intrat totusi in vigoare la 1 noiembrie 1993.
Din suita de obstacole sa ne amintim acordul dat de Danemarca, in urma organizarii celui de-al doilea referendum, si o actiune legala, in Germania, prin care se cerea Parlamentului sa declare Tratatul ca fiind neconstitutional.
A. Titlul I al Tratatului contine "dispozitii comune" celor 3 piloni ai Uniunii: pilonul comunitar; politica externa si de securitate comuna; cooperarea in domeniul justitie si al afaceri interne. Tratatul prezinta Uniunea ca fiind "o noua etapa in procesul care creeaza o uniune din ce in ce mai stransa intre popoarele Europei, in care deciziile sunt luate cel mai aproape posibil de cetateni".
Uniunea "este fondata pe Comunitatile europene, completate cu politicile si formele de cooperare instaurate de prezentul Tratat.

Ea are ca misiune pe aceea de a organiza, intr-un mod cat mai coerent si solidar, relatiile intre statele membre si intre popoarele lor".
B. Titlurile II, III si IV au modificat Tratatele instituind Comunitatea europeana, Comunitatea europeana a carbunelui si otelului si Comunitatea europeana a energiei atomice. Insa, modificarile cele mai importante prevazute de Tratatul de la Maastricht au vizat Tratatul instituind Comunitatea europeana (C.E.), Comunitate ale carei obiective sunt redefinite in functie de modificarile aduse competentelor comunitare si in care au fost introduse un anumit numar de schimbari institutionale.

Celelalte doua tratate institutive (C.E.C.O. si EURATOM) nu au fost modificate decat in masura necesara punerii dispozitiilor lor institutionale in acord cu schimbarile aduse Tratatului C.E.
C. Titlul V, consacrat "politicii externe si de securitate comuna", a inlocuit dispozitiile Actului Unic European privind cooperarea politica europeana. Noile dispozitii urmaresc deschiderea unei cai privind elaborarea unei veritabile politici a Uniunii Europene, prin intermediul pozitiilor si actiunilor comune care se dezvolta, cu anumite rezerve la aparare.

D. Titlul VI, cu privire la "cooperarea in domeniul justitiei si al afacerilor interne", isi propune sistematizarea cooperarii realizate pana atunci intr-o maniera informationala sau pe baza de conventii extra ori paracomunitare incheiate de catre toate statele membre sau numai de unele dintre acestea. E. Titlul VII, intitulat "Dispozitii finale", prevede: limitele competentei Curtii de justitie; raportul dintre Tratatul privind Uniunea Europeana si Tratatele institutive ale Comunitatilor europene; revizuirea Tratatelor; aderarea la Uniune; abrogarea dispozitiilor Tratatului de fuziune a executivelor (1965) si ale Actului Unic European; durata Tratatului; ratificarea Tratatului, depozitarea si limitele de redactare a Tratatului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.