Tratatul de la Versailles

Trimis la data: 2007-09-18
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.65 / 10
Downloads: 1725
Autor: Ionut Mihalcea
Dimensiune: 8kb
Voturi: 67
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In iarna dintre 1914 si 1915 nu mai exista nici un fel de coordonare intre strategia militara si politica externa. Franta excludea orice varianta care nu-I restituia Alsacia si Lorena, in vrema ce Germania refuza sa ia in calcul o pace in cadrul caruia I se cerea sa renunte la teritoriile cucerite. Totodata conducatorii Europei au devenit opsedati pentru distrugerea progersiva a unei inregi generatii de oameni tineri, incat Victoria s-a transformat intr-o recompense in sine.
Conditiile pacii au dobandit treptat un character nihilist. Conducatorii Germaniei au cerut o serie de lucruri care insemnau defapt capitulare fara conditii. In vest ei au solicitat anexarea bazinelor carbonifere din nordul Frantei si controlul military asupra Belgiei, inclusive asupra portului Anvers, fapt ce a starnit furia Marii Britanii.
Dupa infrangerea Rusiei, Germani a inpus tratatul de la Brest-Litovsk pe 3 martie 1918 prin care a anexat 1/3 din Rusia europeana si a stabilit un protectorat asupra Ucrainei. Primul razboi mondial a inceput ca un razboi tipic de cabinet, cu mesaje trimise de la o ambasada la alta si cu telegrame expediate monarhilor suverani in toate momentele decisive pe drumul spre batalia finala. Dupa primii 2 ani de razboi fiecare tabara a pus conditii incompatibile cu cea mai vaga natiune de echilibru de forte.

Entuziasmul care a marcat inceputul razboiului s-a evaporat de indata ce popoarele din Europa au ajuns sa inteleaga ca abilitatea guvernelor lor de a produce carnagiul nu era egalata de un fel de mare abilitate de a obtine fie pacea, fie Victoria Imperiului austro-ungar a disparut cu totul. Imperiul rus a fost preluat de catre bolsevici si in timp de doua decenii a alunecat la periferia Europei, Germania a fost zguduita succesiv de infrangere, revolutie, inflatie, criza economica si dictatura. Franta si Marea Britanie nu au tras foloase de pe urma slabirii adversarelor.

Intrarea Americii in razboi a facut posibila din punct de vedere tehnic Victoria totala, insa pentru niste scopuri care nu prea aveau legatura cu ordinea mondiala pe care o cunoscuse Europa in ultimile 300 de ani si pentru care se presupunea ca intrase in razboi.
Doctrina lui Wilson axata pe autodeterminare si securitate colectiva i-a asezat pe diplomatii europeni pe un teren cu desavarsire strain.
Remediul identificat de Wilson in siguranta colectiva presupunea ca natiunile lumii sa se uneasca impotriva agresiunii, a nedreptatii si a exceselor de egoism. Intr-o aparitie in fata Senatului, la inceputul lui 1917, Wilson a declarat ca stabilirea unor drepturi egale intre state va fi permis mentinerii pacii prin intermediul securitatii colective ,indiferent de forta pe care o reprezinta fiecare natiune.

Wilson a fost vedeta Conferintei de pace care a avut loc la Paris intre lunile ianuarie si iunie 1919 unde au fost dezbatute cele 14 Puncte de lucru. In consecinta, cand pacifistii si-au prezentat rezultatul muncii lor in iunie 1919, germanii au fost socati si s-au angajat sa submineze acest rezultat in mod sistematic pe durata urmatoarelor doua decenii.

Wilson a infiintat Liga Natiunilor, in cadrul caruia se rezolvau disputele, se modificau granitele si se improspatau relatiile internationale.
Comfoarm acceptiei lui Wilson, Liga Natiunilor urma sa aiba dublu mandate de a asigura respectarea pacii si de a rectifica nedreptatile.
In cuda existentelor celor 14 Puncte, Tratatul a fost punitive in zona teritoriala, economica si militara. Germania era obligata sa renunte la 13% din teritoriul detinut inainte de razboi. Silezia Superioara, o regiune importanta din punct de vedere economic, a fost cedata nou createi Polonii, care a primit totodata iesirea la marea Baltica si regiune din jurul orasului Posen, prin care s-a creat Coridorul polonez de delimitare a Prusiei de Rasarit de restul Germaniei. Micul teritoriu Eupen-et-Malmedy a fost dat Belgiei, iar Alsacia si Lorena au fost restituite Frantei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.