Trecerea Romaniei la moneda Euro

Trimis la data: 2011-08-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 12
Autor: Strain Florica
Dimensiune: 117kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Uniunea Europeana Economica si Monetara (EMU) reprezinta o intelegere intre Statele Membre UE in vederea impartasirii unei monede unice, EURO, si a unei politici economice unice cu un set de conditii si responsabilitati fiscale.In prezent, sunt 27 State Membre cu nivele de integrare variate in EMU. Treisprezece State Membre au adoptat moneda euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia si Spania.
Alte trei State Membre: Marea Britanie, Danemarca si Suedia, nu au nici un plan imediat in privinta adoptarii monedei euro.
Alte unsprezece State Membre, Cipru, Malta, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria, sunt in stagii diferite ale adoptarii monedei euro si cel mai probabil vor adera la zona euro in urmatorii zece ani.Planurile pentru o moneda unica europeana au inceput sa prinda contur inca din 1969 odata cu Raportul Barre, elaborat de cele sase State Membre de atunci ale Comunitatii Economice Europene (EEC). Acesta a fost urmat mai tarziu in acel an de o intalnire a sefilor de stat si de guvern la Haga pentru a planifica crearea unei uniuni economice si monetare.

Procesul a fost intarziat de colapsul Sistemului de la Bretton Woods 1971 dupa decizia unilaterala a Presedintelui Nixon de a face dolarul necovertibil in aur si dupa criza petrolului din 1972.Intre timp, EEC a crescut incluzand noua state, multe dintre ele fiind dispuse sa renunte la propriile monede nationale. In prezent, tarile europene participante pot fi integrate in trei faze
economice, care corespund fazelor istorice ale dezvoltarii EMU.

Faza I
In 1979 Sistemul european monetar (EMS) a fost stabilit pentru a crea o legatura intre monedele europene si pentru a preveni fluctuatii mari intre valorile lor. Acesta a creat Mecanismul European a Ratei de Schimb (ERM) in acord cu care ratele de schimb a monedei fiecarui Stat Membru trebuiau sa fie restrictionate la fluctuatii foarte mici (+/-2.25%) pe oricare latura a valorii de referinta. Aceasta valoare de referinta a fost stabilita intr-un agregat al tuturor monedelor participante care s-a numit Unitatea de Moneda Europeana (ECU) si care a fost apreciata in acord cu marimea economiilor Statelor Membre.
In anii 1980 piata fiecarui Stat Membru a devenit mult mai apropiata de cea a vecinilor, dand forma la ceea ce a mai tarziu a devenit Piata Unica Europeana.

Comertul international in Piata Unica Europeana ar fi putut fi pus in pericol de riscul ratei de schimb - in ciuda stabilitatii relative introduse de ERM - si de costurile crescute ale tranzactiilor pe care le-a adus aceasta. Crearea monedei unice pentru Piata Unica a insemnat o solutie logica, si astfel ideea unei monede unice a fost adusa din nou in atentia forului.

Comisia Europeana condusa de Jacques Delors a adoptat Actul Unic European in februarie 1986, care a avut drept scop inlaturarea barierelor institutionale si economice intre statele membre ale UE si stabilirea scopului pietei comune europene. In 1989, au fost schitate planuri pentru a realiza EMU in 3 stadii. Prima faza a inceput oficial in 1990, cand controalele asupra ratei de schimb au fost inlaturate, dand astfel libera miscare capitalurilor in intreaga EEC.
In 1992, cele trei faze prevazute de Comisia Delors au fost facute oficiale prin introducerea in Tratatul de la Maastricht, incluzand criteriile de convergenta economica pentru adoptarea monedei comune.

In fapt, aceasta a transformat EEC in Uniunea Europeana. Criteriile pentru calitatea de membru a Uniunii Europene si adoptarea monedei euro sunt stabilite de trei documente. Primul este Tratatul de la Maastricht din 1992, care a intrat in vigoare pe 1 noiembrie 1993. Mai tarziu in acelasi an, al doilea criteriu a fost creat de Consililul European la Copenhaga, si anume prin crearea "criteriilor Copenhaga", care au clarificat scopurile generale ale Tratatului de la Maastricht.

Al treilea este contractul cadru negociat cu fiecare tara candidata mai inainte de a adera la UE. Criteriile au fost de asemenea clarificate si de legislatia UE si prin decizii ale sistemului judiciar european, de-a lungul anilor.Prima faza a dezvoltarii EMU poate fi corelata cu cea a unei tari candidate care inainte de aderarea la UE trebuie sa intruneasca criteriile Copenhaga.

Faza II
La summit-ul din Madrid din decembrie 1995, Germania a argumentat cu succes schimbarea numelui ECU in "EURO". Asa numitul "scenariu Madrid" a stabilit de asemenea o perioada tranzitorie intre introducerea Euro in contabilitate si mai tarziu ca si moneda lichida.In a doua faza a EMU, Institutul Monetar European (EMI) a fost stabilit ca un predecesor al Bancii Centrale Europene (BCE). In iunie 1997, Consiliul European din Amsterdam a fost de acord cu Pactul de Stabilitate si Crestere Economica si a stabilit ERM II, care ar succeda Sistemului Monetar European si ERM dupa lansarea monedei euro.

Anul urmator Consiliul European de la Bruxelles a selectat unsprezece tari care sa adopte moneda euro in 1999 si astfel Banca Centrala Europeana a luat fiinta, avand ca rol stabilirea politicii monetare a Uniunii Europene si supravegherea activitatilor Sistemului European al Bancilor Centrale - banci nationale care ar avea rolul de a implementa deciziile Bancii Centrale Europene, de a emite moneda si de a asista tarile Euro initiale in realizarea criteriului de convergenta.
A doua faza a dezvoltarii EMU poate fi corelata cu un Stat Membru care tocmai a aderat intrand in ERM-II, unde trebuie sa ramana pentru cel putin doi ani inainte de a adopta euro.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.