Trenduri in studiul grupurilor de lobby europene

Trimis la data: 2014-11-07
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil_M
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intr-o prima faza studiul grupurilor de interese la nivel European s-a axat pe analiza relatiei dintre acestea si procesul de integrare politica. Ulterior, accentul s-a mutat pe analiza relatiilei dintre grupurile de interese si procesul decizional in cadrul Uniunii Europene.
UE - sistem de guvernare cu mai multe niveluri de decizie
Datorita unicitatii sale din punct de vedere a structurii institutionale, a distributiei puterilor si a responsabilitatilor in cadrul sistemului si a regulior de functionare, UE poate fi caracterizata ca un sistem de guvernare cu mai multe niveluri de decizie. In acest sistem alocarea resurselor este o problema de decizie colectiva bazata pe negocieri multilaterale.
Interesele apar mereu acolo unde exista si puterea. UE a capatat o serie intrega de puteri. Presiunea de adaptare la sistemul European este determinata atat de stimulente interne cat si externe. Din punct de vedere al contextlui extern, UE a capatat o serie intreaga de competente legislative si institutionale. Mai mult, are si competente ce privesc alocarea si realocrea de resurse prin distribuirea veniturilor si a subventiilor.

In acelasi timp, exista o serie de stimulente interne, care vin chiar din partea institutiilor europene, pentru ca grupurile de interese private sa se organizeze si la nivel european. Dintre institutiile europene, Comisia este cea care a incurajat cel mai mult cooperarea la nivel trans-national a grupurilor de interese, a initiat retele la nivel european si a oferit unele privilegii cum ar fi acces rivilegiat la procesul legislativ si suport financiar. Comisia a facut aceste lucruri in mod ad hoc, dar in mod repetat si de-a lungul unei perioade lungi de timp deoarece grupurile de interese pot oferi bunuri necesare institutiilor comunitare cum ar fi expertiza si suport.

Comisia - fiind responsabila cu initierea politicilor dar avand resurse limitate este dependenta de expertiza externa. Aceata nu doar atrage dar si organizeaza o retea vasta de consultare. Pentru a nu fi dependenta de expertiza oferita de statele membre, Comisia include in procesul de consultare toate tipurile de interese private.La nivelul UE nu exista un singur sistem de intermediere a intereselor, ci mai multe
Ipoteza lui Kohler-Koch este aceea ca la nivelul UE nu se va impune niciodata un sistem convergent, unitar de reprezentare a intereselor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.