Trezvia in monahism

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: angelanicoara
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Viata neptica este viata de lupta necontenita, de reculegere si de "intristare datatoare de bucurie", viata de razboi cu patimile, viata de curatire, iubire si indumnezeire.
Dupa Sfantul Isihie Sinaitul, "trezvia este calea a toata virtutea si porunca lui Dumnezeu". Cel care Il iubeste din inima pe Dumnezeu se straduieste, cu mare grija, a-si pazi mintea si inima, dupa invatatura Sfintei Scripturi, care zice:"Cei ce iubiti pe Dumnezeu, urati cele rele."(Psalm 96,11), asadar "Pazeste-te si iti fereste cu ingrijire sufletul tau."(Deuteronom 15,9)
"Iar cele rele" sunt toate gandurile rele, patimase si spurcate, precum si toate poftele si faptele rele care ne despart de dragostea de Dumnezeu. Toate aceste rautati, incepand de la minte prin invoirea mintii cu ele si trecand prin imaginatie, ajung la lucrarea pacatului cu fapta, daca nu ne vom trezi la vreme si nu vom chema numele Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Sfantul Iisihie Sinaitul spune ca "trezvia este fixarea staruitoare a gandului si asezarea lui in poarta inimii, ca sa priveasca gandurile viclene care vin si sa asculte ce zic si ce fac ucigasii si care este chipul faurit si inaltat de cei care incearca sa amageasca mintea prin naluciri."

Sfintii Parinti au numit trezvia "vederea si ochiul sufletului."
Trezvia sau paza mintii, simturilor si a inimii este"nascatoare de lumina si purtatoare de foc, caci ea intrece nenumarate virtuti trupesti.
Podoaba launtrica a sufletelor noastre este mintea si inima curata, iar aceasta nu se poate realiza fara lucrarea trezviei. Iar din mintea si inima curate izvorasc toate faptele bune.
Sfantul Simeon Noul Teolog spune, despre importanta trezviei: "Sa fiti incredintati ca toata lucrarea din afara se socoteste, inaintea lui Dumnezeu, precum frunzele pomului fara rod, iar sufletul care nu are paza mintii se osteneste in zadar."

Iar Avva Agaton, fiind intrebat de cineva care dintre osteneala trupeasca si pazirea cea dinauntru este mai mare, a raspuns:"Asemenea este omul cu un pom. Deci osteneala trupeasca este frunza, iar pazirea dinauntru este roada. Si fiindca este scris:"Tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca in foc (Matei7,19), atunci toata osteneala noastra trebuie sa fie pentru roada, adica pentru pazirea mintii."
Dumnezeiescul Parinte Filotei Sinaitul arata ca trezvia unita cu rugaciunea lui Iisus curata constiinta de intunericul pacatelor, iar "aceasta, curatita fiind, izbucneste, indata, ca o mare lumina."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.