Trichothecene si funomizine - metaboliti secundari fungi

Trimis la data: 2011-08-26 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 7
Autor: MURGOCI MARIANA Dimensiune: 2329kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Matrite sunt ciuperci microscopice care produc metaboliti. Pot creste in diferite conditii de umiditate si caldura, fara umiditate si temperaturi ridicate mai ales care sa conduca la cresterea lor. Rolul metabolitilor in dezvoltarea de proliferare mucegai si a mucegaiului nu este clara, si anumite tipuri de mucegai pot produce metaboliti diferiti. Unele dintre acestea sunt metaboliti utili (antibiotice de exemplu), dar unele sunt toxice si sunt numite micotoxine. Cu rare exceptii (de exemplu, zearalenon). Micotoxinele sunt otravuri toxice cu proprietati acute si, adesea, cancerigene, mutagene, teratogene si imunotoxice. Oamenii si animalele sunt adesea expuse la micotoxine prin alimente contaminate.

Un aspect interesant este acela ca, la multe dintre speciile de streptomicete, incetinirea ratei de crestere este insotita de producerea de substante antibiotice sau cu alte functii (metaboliti secundari). Acest fapt vine in sprijinul ipotezei asupra rolului antibioticelor produse de streptomicete si anume acela de a proteja miceliul de substrat care se lizeaza impotriva altor bacterii existente in sol care l-ar putea folosi ca sursa de carbon si azot, pastrandu-l astfel pentru cresterea miceliului aerian.

Ca rezultat al activitatii lor metabolice, atat streptomicetele cat si bacilii, formeaza mai multe categorii de compusi care includ, pe langa constituentii structurali ai celulei, enzime intra- si extracelulare, produsi finali de metabolism precum si o serie de produsi cu importanta practica deosebita incluzand metabolitii primari si pe cei secundari.
Metabolitii primari sunt compusi cu greutate moleculara in general mica, reprezentand produsi intermediari sau finali ai metabolismului intermediar necesari microorganismului producator si care includ : aminoacizi, acizi organici, nucleotide, vitamine, enzime etc. Acesti compusi sunt sintetizati in cursul trofofazei (perioadei de multiplicare rapida si acumulare de biomasa celulara), in medii bogate in substante nutritive si conditii fizice corespunzatoare.

Dupa aceasta etapa urmeaza idiofaza in cursul careia cresterea si multiplicarea inceteaza dar celulele raman metabolic active sintetizand o categorie speciala de substante cu structura chimica variata, denumite metaboliti secundari. Numarul metabolitilor secundari este foarte mare iar efectele lor sunt de asemenea foarte variate. Diversitatea neobisnuita a efectelor farmacodinamice si a structurii lor chimice este ilustrata de numeroasele clase de compusi organici la care pot apartine si care includ: glucide aminate, chinone, cumarine, epoxizi, alcaloizi, glicozide, derivati indolici, lactione, macrolide, naftalene, nucleozide, terpenoizi si tetracicline.

Sinteza metabolitilor secundari se face printr-o mai mare varietate de cai decat aceea a metabolitilor primari, pe seama compusilor cu greutate moleculara mica folositi in timpul cresterii exponentiale pentru sinteza constituentilor celulari normali si este rezultatul acumularii in mediu a unor substante cu rol de inductor. De asemenea, declansarea sintezei metabolitilor secundari se poate datora si epuizarii unor substante cu functie de represor.

In contrast cu diversitatea cailor de biosinteza si a produsilor finali, cei mai multi dintre metabolitii secundari sunt asamblati pornind de la cativa metaboliti cheie. Spre deosebire de metabolismul primar in care procesele de biosinteza se desfasoara intotdeauna cu mare specificitate, in metabolismul secundar proportia fiecarui component depinde de factori genetici si de mediu, probabil datorita specificitatii scazute a enzimelor implicate in desfasurarea sa. Majoritatea metabolitilor secundari au actiuni antibiotice dar exista si compusi cu actiuni diferite.

Functiile metabolitilor secundari produsi de bacili si streptomicete
Printre bacterii, actinomicetele si in special cele din genul Streptomyces sunt cunoscute ca fiind principalii producatori de antibiotice, sintetizand 3/4 dintre toti produsii cunoscuti de acest tip. Antibioticele produse de streptomicete au structura chimica variata putand fi clasificate in diferite tipuri.

Membrii genului Bacillus sunt capabili sa produca antibiotice ca metaboliti secundari in faza de crestere logaritmica tarzie sau la inceputul fazei stationare. Au fost semnalati mai mult de 169 de astfel de metaboliti. De exemplu, B subtilis poate produce 68 tipuri de antibiotice, in timp ce la B.brevis au fost identificate numai 23 asemenea tipuri de substante. Metabolitii secundari datoreaza activitatea antibiotica capacitatii lor de a inhiba procesele metabolice primare.

Cei mai multi actioneaza ca antimetaboliti deoarece asemanarea lor functionala cu metabolitii normali le permite legarea la situsuri tinta si sa interfere cu activitatea normala. Produsii generati de o anumita cale metabolica inhiba de obicei o alta cale metabolica, activitatea lor depinzand in intregime de configuratia antibioticului si de distributia gruparilor functionale la nivelul lor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.