Trifoiul alb

Trimis la data: 2005-11-16
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.13 / 10
Downloads: 615
Autor: Narcisa Balan
Dimensiune: 23kb
Voturi: 29
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Trifoiul alb - Importanţa furajeră:răspândire foarte largã in toate arealele ecologice din tara noastră;intrã in compozitia floristicã a multor tipuri de pajisti permanente si temporare;calitatea superioarã a furajului si grad ridicat de consumabilitate;in stare proaspãtã produce meteorizatie,dar cultivat in amestec cu alte graminee perene acest fenomen dispare.Trifoiul alb
Trifoiul alb - Caracteristici agrobiologice:leguminoasã cu lăstari erecţi, terminati cu o frunzã cu 3 foliole sau cu o inflorescenţă de tip capitul si cu lăstari târâtori, numiti stoloni, de la nodurile cărora (în contact cu solul) se formează alţi lăstari erecţi si rădăcini ceea ce permite înmultirea vegetativa a trifoiului alb;in culturã se intãlnesc tipuri:

tipul silvestris - trifoiul alb de talie micã,cel mai rãspândit in flora spontana;tipul giganteum sau Ladino - tipul inalt, cu lăstari de 40-60 cm,puternici, fistulosi;tipul intermediar sau hollandicum, cu forme intermediare ca înălţime intre celelalte 2;soiuri:din tipul silvestris: CARPATIN;din tipul giganteum: DACIA;din tipul intermediar: CARMEN, MĂGURELE 1, MIORIŢA.

Cerinţe faţă de climă şi sol:cerinţe relativ ridicate fatã de umiditate, mai ales tipul giganteum;cerinţe scăzute fatã de temperaturi scăzute si fatã de sol.

Tehnologia de culturã:cu excepţia tipului giganteum (Ladino), care se cultivă şi în cultură pură, trifoiul alb;se seamănă in diferite tipuri de amestecuri pentru înfiinţarea de pajişti temporare (semănate), valorificate prin păşunat sau mixt (păşunat; fâneaţă);in culturã purã semănatul se realizează primăvara devreme sau la începutul lunii august, cu o normă de semănat de 8-10 kg/ha la 12,5 cm intre rânduri si 1-2 cm adâncime;tãvãlugitul terenului, inainte si dupã semãnat este o lucrare foarte importantã.

Lucrări de ingrijire:in culturã purã combaterea buruienilor se face cu Basagran 2 l/ha sau Pivot 0.75-1 l/ha;in cultura in amestec nu se efectuează lucrări speciale de întreţinere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.