Trihotomia semnului dupa Ch S Peirce

Trimis la data: 2013-09-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Peirce marcheaza o cezura - spune Oehler - prin importanta punctului de plecare universal si fundamental al teoriei sale: "lumea nu se compune din doua feluri de lucruri care se exclud reciproc: semne si nonsemne sau, altfel spus, lucruri care au semnificatie si lucruri care nu au. De fapt, nu exista obiecte lipsite de semnificatie". Acceptia generala a semnului in viziunea peirceana este urmatoarea: semnul este ceva care sta in locul a altceva si este inteles de cineva, adica are o semnificatie pentru cineva. In momentul in care semnul produce o reactie, vorbim de semioza.
In lucrarea intitulata La semiosis sociale (aparuta in 1977, in "Documents de Travail et Prepublication", '64, Urbino), Eliseo Veron urmareste corespondentele existente intre teoriile lui Gottlob Frege si Ch. S. Peirce privitoare la structura ternara a semnului. Eliseo Veron reproduce in acest context punctul de vedere peircean asupra procesului semiozic: "Este important sa se retina exact ce inteleg eu prin semiosis.

Orice actiune dinamica sau actiune a unei forte brutale fizice sau psihice are loc fie intre doi subiecti (care reactioneaza la fel amindoi sau unul este agent si celalalt pacient, total sau partial), fie este rezultanta actiunii intre perechi. Dar prin semiosis inteleg, dimpotriva, o actiune sau influenta care este, sau implica, cooperarea a trei subiecti (subjects) [suporturi], si anume un semn, obiectul si interpretantul sau (subl. n.), care formeaza o relatie ternara (tri-relative influence) ireductibila la actiuni intre perechi.desemna in greaca perioadei romane actiunea oricarui semn; definitia mea confera oricarui lucru care actioneaza astfel numele de A©semn>>".

Asadar, pe masura ce semnul devine obiect de reflectie, acesta imbraca trei aspecte (care genereaza la rindul lor asa-numitele trihotomii peirceene): aspecte ale semnului (semnul in relatie cu el insusi), aspecte ale obiectului (semnul in relatie cu obiectul) si aspecte ale interpretantului (adica semnul in relatie cu efectul sau asupra cuiva).
Capitolul de mai sus infatiseaza tipologia semnului in conformitate cu teoria pusa in circulatie de Ch. S. Peirce. Elementele constitutive au fost explicitate in vederea statuarii unei terminologii utilizate in acest curs si a recunoasterii lor cu usurinta in aplicatiile viitoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.