Trinitrotoluen

Trimis la data: 2005-05-31
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.26 / 10
Downloads: 3040
Autor: Andrei pirvu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 198
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Trinitrotoluen
Realizat pentru prima oara in laborator in anul 1863 de chimistul german Joseph Wilbrand, potentialul TNT-ului a iesit la suprafata abia peste cativa ani, deoarece era un explozibil greu de detonat si era mai putin puternic decat alti compusi organici de acelasi tip. Printre avantajele trinitrotoluenului se numara, insa, si faptul ca poate fi topit in siguranta folosind aburul sau apa fierbinte, si astfel turnat in obuze.
Trinitrotoluen
TNT-ul a fost cercetat mai amanuntit in timpul celor doua Razboaie Mondiale. Pentru fabricarea sa, erau nevoie de cantitati mari de acid azotic, insa faptul ca pentru explozia produsul se folosea un detonator, astfel incat utilizarea sa se facea dintr-un loc sigur, ferit de energia exploziei, a facut ca fortele armate germane sa adopte TNT-ul ca explozibil pentru obuze in 1902. Productia la scara larga a trinitrotoluenului a fost posibila datorita muncii a 2 tineri chimisti germani: Fritz Haber, care in 1908 a determinat o serie de conditii , in urma carora rezulta o cantitate mare de amoniu in urma reactiei dintre azot si hidorgen si Carl Bosch, care in 1913 a creat un mecanism capabil de producerea amoniului la scara industriala.

Trinitrotoluen
Amoniul produs a fost vital pentru germani in timpul primului Razboi Mondial, oferidu-le avantajul ca obuzele cu TNT explodau abia dupa ce penetrau vasele britanicilor, in timp ce explozibilul folosit de britanici, lyddite, exploda aproape concomitent cu lovirea obuzului de vasele germane, aproape toata energia rezultata consumandu-se in afara vasului. Generalitati: TNT are denumirea de 2,4,6 trinitrotoluen (IUPAC) si formula: CH3C6H2(NO2)3, fiind o hidrocarbura aromatica, preparata prin nitrarea toluenului(C6H5CH3) cu punctul de topire la 81°C(354° K ; 178° F).

Trinitrotoluen
In stare pura, TNT are densitatea de 1.654 g/cm3.
Datorita nevoii mari de TNT in timpul Razboaielor Mondiale, acesta era deseori amestecat cu 40-80% nitrat de amoniu, producand un explozibil numit amatol. Amatolul este aproape la fel de puternic ca si TNT-ul, dar spre diferenta de acesta, avea dezavantajul de a fi un compus higroscopic(retinea umezeala din mediu).

Trinitrotoluen
TNT-ul este un compus stabil din punct de vedere chimic, care nu reactioneaza cu metalele si nu absoarbe apa(poate fi folosit la obuze si poate fi depozitat in siguranta pentru multi ani), insensibil la frecare sau socuri, fiind nevoie de un detonator pentru a declansa explozia sa (de exemplu, Pb(N3)2, care explodeaza la contactul cu o descarcare electrica). TNT-ul are nevoie de o cantitate substantiala de O2 (3/4 g O2 pentru 1 g TNT) pentru combustai completa, de aceea TNT-ul este adesea amestecat cu compusi care au in continut o cantitate mai ridicata de O2 (ex: nitroglicerina sau nitratul de amoniu).

Trinitrotoluen
De asemenea, TNT este un explozibil important, deoarece isi poate schimba foarte repede starea de agregare, de la solid la gaze fierbinti, care se imprastie in jur. Doi moli de TNT se schimba aproape imediat in 15 moli de gaze fierbinti. TNT este explozibil din doua motive : in primul rand, contine carbon, oxigen si azot, ceea ce inseamna ca arderea materialului produce substante foarte stabile din punct de vedere chimic (CO, CO2 si N2),

cu legaturi puternice, prin urmare elimina o cantitate foarte mare de energie. In al doilea rand, TNT este explozibil deoarece este instabil din punct de vedere chimic, nefiing nevoie de o foarte mare forta pentru a desface legaturile dintre molecule.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.