Tristan Tzara

Trimis la data: 2007-03-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 1938
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 184
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tristan Tzara,pe numele său adevărat Samueli Rozinstock, se naşte la 16.04.1896 la Moineşti, ca fiu a lui Philip şi al Emiliei. Urmează cursurile şcolii primare din localitatea natală. În 1912, elev la Liceul „Mihai Viteazul” din Bucureşti, fondează aici, în compania lui Ion Vinea şi Marcel Iancu, cu binecuvîntarea lui Alexandru Macedonski şi ajutorul lui Iser, revista “Simbolul”, în care sunt publicate primele sale poeme semnate S. Samyro, pe care îl va schimba mai tîrziu in Tristan Ruia şi în final Tristan Tzara.
. La terminarea liceului, pleacă la Zurich în Elveţia lăsând o parte din poemele româneşti lui Ion Vinea, care le va edita în revistele conduse de el. În “Chemarea” (1915) apare, pentru prima oară, semnătura T. Tzara. “Tristan" e ales pe lîngă rezonanţa particulară pe care o are numele în română şi ca un omagiu către opera lui Wagner - o referinţă importantă pentru simboliştii care l-au influenţat puternic pe tînărul poet.

În acelaşi an, în Zurich, la cafeneaua “Terasa”, cuvântul “DADA” este găsit, cu ajutorul unui cuţit de tăiat hârtie, aşezat între paginile unui dicţionar Larousse. Provine din frantuzescul „dadisme”( dada = ” calut de lemn “ in limbajul copiilor), denumirea miscarii este arbitrara si nu are nici o legatura etimologica cu termenul respectiv.

În 14 iulie 1916,Tzara lansează primul său manifest şi îşi defineşte noua estetică. Colecţia “DADA” se deschide cu : “Prima aventură cerească a domnului Antipyrine”.
În iulie 1917, apare revista “DADA 1”, condusă de Tzara şi care va cuprinde 7 numere.

Ulterior, se stabileşte la Paris unde este student la “Facultatea de Stiinţe” şi membru al “Asociaţiei Studenţilor Români din Franţa”.

Ani mai târziu (1936), împreună cu Louis Aragon şi Roger Caillois, Tristan Tzara fondează “Grupul de studii pentru fenomenologia umană” care publică revista „Inchiziţia”.

În 1944/1945, la Toulouse, este ales preşedinte al „Centrului Intelectualilor” şi conduce „Emisiunea literară a Rezistenţei”. Contribuie la fondarea „Institutului de Studii Occidentale”.

Aventurile lui politice îl vor apropia de fiinţele umane şi gradat se va transforma într-un poet liric. Poemele lui Tristan Tzara revelează durerile sufletului prins între revoltă şi uimirea datorată tragediilor zilnice ale condiţiei umane.

La 24 decembrie 1963, Tristan Tzara moare la Paris, pe strada Lille şi a fost înhumat acolo în Cimetičre de Montparnasse.
În onoarea sa, monetăria oraşului Paris a bătut o medalie cu efigia lui Tristan Tzara, omagiatul fiind prezentat ca „Sfinx al unei legendare blandeţi” în epoca de ascensiune a dadaismului. Iar la Moineşti, în noiembrie 1991, este dezvelită placa memorială „Tristan Tzara”, efigia scriitorului, şi este inaugurată librăria „Tristan Tzara”.

OPERE PUBLICATE

„Prima aventură cerească a domnului Antipyrine”

„Le coeur a gaz” („Inima de gaz”)

„L`essai sur la situation de la poesie”

„L`homme approximatif”

„A doua aventură cerească a domnului Antipyrine”

Volumul „Midis gagnes”

Art. „Poesie latente et poesie manifeste”

Vol. „La face interieure”

„De la coupe aux livres”

SOCIETATEA CULTURAL – LITERARĂ
„TRISTAN TZARA”

În toamna anului 1991, în Moineşti, lua fiinţă o societate cultural - literară botezată după numele unui moineştean celebru, probabil cel mai cunoscut în întreaga lume, Tristan Tzara.

Iniţiativa i-a aparţinut d-lui prof. Vasile Robciuc, care a reuşit nu numai să catalizeze activitatea acestei societăţi ci şi să adune în jurul ei o sumedenie de membri de onoare din întreaga lume.

Societatea şi-a propus ca „manifest” cinstirea prin cele mai variate mijloace a memoriei moineşteanului Tzara, dar şi a altor oameni de cultură români legaţi de zona Bacăului . Din iniţiativa personală a d-lui prof. V. Robciuc, asociaţia a realizat antologii, a publicat studii, a dezvelit plăci memoriale, a deschis o librărie, s-a luptat să ridice şi a ridicat un monument dedicat poetului.

Cel mai prestigios monument a fost cel intitulat „DADA” , realizat de sculptorul german de origine română INGO GLASS. Monumentul are 25m lungime, 2,6m lăţime şi 10m înălţime, cântărind 120 tone, o combinaţie de oţel şi beton, aflat la intrarea în municipiul Moinesti, pe drumul national dinspre Bacău.

In cursul anului 2006, pe data 16 aprilie, fosta şcoală generală nr. 8, din cartierul Găzărie al municipiului Moineşti, a fost numită Şcoala Generală „Tristan Tzara”, în memoria celui care are meritul de a fi fost un cetăţean de onoare al municipiului. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa d-nei Rodica Radian Gordon, ambasador al statului Israel.

Verişoară, fată de pension

„Verişoară, fată de pension, îmbrăcată în negru, guler alb,
Te iubesc pentru că eşti simplă şi visezi
Şi eşti bună, plângi, şi rupi scrisori ce nu au înţeles
Şi îţi pare rău că eşti departe de ai tăi şi că înveţi
La Călugăriţe unde noaptea nu e cald.
Zilele ce au rămas pân'la vacanţă iar le numeri
Şi ţi-aduci aminte de-o gravură spaniolă
Unde o infantă sau ducesă de Braganza
Stă în rochia-i largă ca un fluture pe o corolă
Şi se-amuză dând mâncare la pisici şi aşteapta un cavaler
Pe covor sunt papagali şi alte animale mici
Pasări ce-au căzut din cer
Şi lungit lângă fotoliul ce-i în doliu
Jos - subţire şi vibrând - stă un ogar
Ca o blană de hermină lunecată de pe umeri.
Dânsa vrea să o ridice dar
Îşi aduce aminte şi îşi mângâie colierul de pe gât
Pentru că zăreşte cavalerul - şi atât:
Se apropie de bancă sora Beatrice sau Evelina
Profesoară de istorie sau de greacă şi latină
O, de ce trec zilele aşa de rar...
Frunzele şi florile cad ca foile din calendar;
Viaţa-i tristă, dar e totuşi o gradină!
Şi Infanta sau Ducesa de Braganza
Iar adoarme sau îşi pierde importanţa - căci tu numeri
Zilele ce-or să rămână - socotind de mâini pân'la vacanţă

Eu încep din nou scrisoarea şi îţi scriu: Ma chčre cousine
Je croyais hier entendre dans ma chambre ta voix tandre et
câline”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.