Triumful talentului - schita

Trimis la data: 2015-09-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_G
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Luca Caragiale autor de opere dramatice si nuvele sa impus in literatura romana si prin schitele sale in care a abordat o diversitate de aspecte.Unul dintre aceste aspecte este felul in care copii o iau singuri pe drumul vietii fara ajutorul nimanui si aspectul de prietenul la nevoie se cunoaste ilustrat in schita Triumful Talentului.
Aceasta este o opera epica de mica intindere,cu o actiune simpla,in care autorul infatiseaza un moment semnificativ din viata unuia sau a mai multor personaje este deci o schita.
Aceasta este o opera epica de mica intindere,cu o actiune simpla,in care autorul infatiseaza un moment semnificativ din viata unuia sau a mai multor personaje este deci o schita.In primul rind ca orice schita Triumful Talentului este o opera epica deoarece autorul apeleaza la naratiune,prin care se relateaza o serie de intamplari care constituie actiunea schitei.Opera este de mica intindere si de aceea actiunea este simpla,liniara dar cu toate acestea intamplarile se constituie in momente ale subiectului literar

Naratiunea Triumful Talentului se deschide cu expozitiunea ..A fost odata intr-o scoala de provincie doi buni camarazi Nita Ghitescu si Ghita Nitescu ...Aflam ceva amanunte despre cele doua personaje cum ar fi coincidenta de nume,diferenta de scris,iubirea fata de distractie si dezinteresul total fata de scoala. Despartirea celor doi buni camarazi la sfirsitul ciclului gimnazial constituie intriga actiunii Nita alege calea de a se afirma in capitala in arta scrierii iar Ghita prefera sa stea alaturi de tatal sau avind o situatie financiara mai buna.

Desfasurarea actiunii il are in vizor mai mult pe Nita Ghitescu in efortul pe care il depune in cautarea unui loc de munca .Isi cauta de lucru la 7 ministere dar niciodata nu figura pe liste. Punctul culminant surprinde intilnirea intimplatoare a lui Nita cu vechiul sau prieten Ghita de la care afla ca are recomandare pentru acelasi minister. In timpul discutiei Nita primeste un post la litografie iar dupa lungi parlamentari cei doi se hotarasc sa se prezinte la acelasi minister dar sa semneze lucrarile cu numele celuilalt. Deznodamintul surprinde castigarea concursului de catre Ghita Nisescu.

Modul de expunere predominant este naratiunea dar se imbina cu dialogul evidentiind talentul de mare dramaturg a lui Caragiale. Dialogul in aceasta opera caracterizeaza indirect personajele si realizeaza legatura dintre planul naratorului si planul personajelor.
Fiind o schita si in aceasta opera literara exista putine personaje dintre care protagonistii operei sunt Nita Ghitescu si Ghita Nitescu celelalte personaje cunostinta si directorul sunt personaje secundare care actioneaza in diferite momente ale intamplarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.