Tudor Arghezi

Trimis la data: 2014-10-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia_F
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Originar, prin parinti, de prin partile Gorjului, "cel mai sarac si mai pietros din regiune " - cum scrie poetul insusi - Tudor Arghezi, pe adevaratul sau nume Ion N. Theodorescu, s-a nascut la 21 mai 1880, in Bucuresti.
Parasind, la varsta de 11 ani, casa parinteasca (moment evocat in poezia Tatalui meu, publicata 5 ani mai tarziu, in 1896, in revista lui Al. Macedonski, Liga Ortodoxa - poezia constituind adevaratul debut literar al lui Arghezi), aceasta va incepe de aici incolo, cum noteaza prietenul sau Gala Galaction, o viata de "lupta inabusita si crancena cu cele mai felurite si mai bizare adversitati".
Pleaca in strainatate, in Elvetia si Franta, se retrage din viata monahala, trece prin momente grele si inregistreaza impresii care vor reveni, uneori dupa zeci de ani, in versuri si in pagini de proza. Spre sfarsitul anului 1910 se inapoiaza in tara, spre a-si clarifica situatia militara si se consacra scrisului.
Publicase, insa si pana acum. Poeziei de debut din Liga Ortodoxa ii urmara altele mai intai in aceeasi revista, primite cu entuziasm de Macedonski, care intampina profetic poeziile din acea perioada ale tanarului(care semna pe atunci cand cu numele sau de-acasa ion N. Theodorescu, cand Ion Theo).

Impresia de originalitate, de noutate, pe care o facea tanarul Ion Theo asupra lui Macedonski inca de la aparitia lui, o vom regasi la toti aceia care, de de aici inainte, vor lua contact cu productia succesiva a lui Arghezi, considerat tot mai mult ca cel mai stralucit continuator al lui M. Eminescu.
Colaborarile lui Arghezii cu versuri continuasera in alte reviste conduse de Macedonski sau aflate sub influenta acestuia (ca Revista moderna, Viata noua, din 1898, unde poetul semneaza Ion Th. Arghezi).

Incepand cu 1904, devine colaboratorul principal al revistei bilunare Linia dreapta (al carei director, mentionat pe frontispiciu, e prietenul poetului, V. Demetrius, Arghezi, pe atunci calugar inca, desi avand efectiv conducerea revistei, ferindu-se sa tina directia nominala din pricina situatiei sale de slujitor al bisericii), unde publica poezi dintr-un ciclu Agate negre, pe care nu avea sa le cuprinda insa in editia definitiva a versurilor sale, precum si unele consideratii asupra poeziei si mai multe pagini polemice. Tributare inca intr-o mare masura formatiei macedonskiene a lui Arghezi, Agatele negre indicau, totusi un talent neobisnuit de puternic, ele fiind, dupa cum remarca E. Lovinescu, poezii "de inspiratie larga ssi respiratie adanca".

Pe cind poetul se afla in strainatate, N.D. Cocea prietenul lui, scotand in februarie 1910 revista Viata sociala, deschide primul numar al revistei cu una din "agatele" argheziene, Ruga de seara, reprodusadintr-un caiet manuscris, incredintat lui Cocea, inca inainte de plecarea poetului din tara. Poezia a ramas pana astazi una din cele mai reprezentative ale creatiei argheziene, prin programul ei protestatar si caracterul ei de adevarat manifest poetic, pentru care N.D. Cocea in cuvantul sau "Catre cititori" il si considera pe Arghezii ca pe "poetul cal mai revolutionar al vremii noastre".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.