Tudor Arghezi- Tablouri biblice

Trimis la data: 2012-10-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.91 / 10
Downloads: 0
Autor: adee
Dimensiune: 14kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inspirandu-se din Vechiul Testament, Tudor Arghezi ofera cititorului in ciclul de poezii"Tablouri biblice" o viziune originala, personala, a modului cum Dumnezeu i-a conceput pe primii oameni: Adam si Eva. Pastrand o serie de activitati desfasurate si in textul biblic, autorul construieste un univers diferit . Poeziile au o tenta religioasa, dar sunt marcate si de puternice accente ludice, autorul oferindu-le o nota personala. Plecand de la aspectele legate de facerea lumii si crearea primilor oameni, poetul realizeaza o imagine a textului biblic, prin conceperea celor doi oameni Adam si Eva .
In poezia Adam si Eva Dumnezeu il modeleaza pe primul om cu praf si nitelus scuipat. Folosirea adjectivului diminutivat "nitelus," precum si inventia cu folosirea scuipatului aduc scena la nivelul de intelegere al copiilor.Crearea primilor oameni este una dominata de imperfectiuni, jucausa, diferit de episodul biblic al Gnezei. Adam creat din "prafsi nitelus scuipat" devine esenta lumii, cel care mai tarziu va fi donatorul unei coaste pentru a putea fi creata Eva .

In prima poezie, Adam si Eva, aflandu-se singuri Dumnezeu decide sa aiba copii frumosi cinstiti si nevinovati. Primul stramos Adam se dovedeste a fi cam somnoros si cam trandav din pricina aluatului gresit, cel care dormita mereu, aflandu-se singur in gradina Raului. Pentru a-i infrumuseta viata Dumnezeu ii rupe o coasta concepand-o astfel pe Eva, acest moment facand parte din actul de creatie divina.

Metafora:"Ca sa incerce daca un altoi/De stea putea sa prinda pe noroi"sugereaza dorinta lui Dumnezeu de a combina divinitatea cu pamantul .In poezia "Prunca" Tudor Arghezii prezinta existenta fericita pe care prima pereche o duce in Rai.Acolo, primii oameni alearga prin livezi, jucandu-se cu gazele si iezii, se culca si se scoala dupa pofta inimii, Adam n-are lectii de facut, Eva poate sa stea, nepieptanata, in pat, pana la pranz, nu exista tati, mame, dadace, profesoare, dascali, care sa le spuna ce sa faca .

Programul zilnic este facut dupa voia fiecaruia, constrangerile de orice fel lipsesc, nimeni nu-i impiedica pe Adam si Eva sa traiasca dupa bunul lor plac, asa ca totul "era de gluma si de joaca".
Comparatia "rea ca o ragace" si inversiunea "Te scoala" sunt foarte sugestive, aflate in stransa legatura cu intreg continutul, ele comparand si atragand atentia asupra viziunii eului liric.
In poezia "Pedeapsa" , poetul ne infatiseaza consecintele incalcarii cuvantului divin.

In joaca lor , Adam si Eva ignora interdictia pusa de Dumnezeu si sunt prinsi imediat asupra faptului, cand nici nu inghitisera o imbucatura din rodul pomului. La judecata , pentru ca fiecare isi declina responsabilitatea Dumnezeu i-a alungat din Rai.Eva este responsabila de faptele necugetate, lasandu-se ispitita de sarpe, determinandu-l si pe Adam sa se lase prins in hora minciunii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.