Tudor Arghezi - Flori de mucigai

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Modernismul reprezinta o manifestare radicala a formelor inovatoare de creatie. Se opune traditionalismului. Prin modernism se inteleg toate curentele inovatoare de la inceputul secolului XX: simbolism, expresionism, suprarealism, avangardism etc. In literatura romana termenul este impus de E. Lovinescu. Orientarea modernista este legata in literatura romana de perioada interbelica (Eugen Lovinescu, revista "Sburatorul"). Arta poetica este textul liric in care se exprima un ansamblu de trasaturi ce compun viziunea despre lume si viata a unui artist, despre menirea acestuia in univers, despre felul in care trebuie scrisa poezia, despre misiunea creatiei si a artistului in lume.
Poet cu o activitate literara indelungata (peste sase decenii) si deosebit de bogata, Tudor Arghezi (1880-1967) se inscrie, deopotriva, in traditie si in modernitate; tematica universului poetic arghezian este variata: poezia oscilatiei intre credinta si indoiala (Psalmi), poezia sentimentului cosmic, poezia fricii de moarte, poezia iubirii, poezia jocului, poezia razvratirii.

Flori de mucigai deschide ciclul cu acelasi titlu (1931), care constituie o aplicare a esteticii uratului enuntate in Testament ("Din bube, mucegaiuri si noroi / Iscat-am frumuseti si preturi noi"). Poezia Flori de mucigai, cu titlul identic cu al volumului, este o poezie programatica, o arta poetica in care se releva actul creatiei ca experienta sisifica [1] nebanuita.

Arghezi prezinta rolul artistului care, in conceptia lui, trebuie sa aiba in vedere nu numai ce e frumos in lume, ci si elementele sordide ale realitatii. Datoria lui este sa converteasca aceste elemente in valori estetice, in ciuda conditiilor improprii crearii unei stari de gratie, care duce in mod obisnuit la aparitia operei de arta.
Tema: Poetul si Poezia (conditia poetului damnat care-si pierde virtutile de creator).

Titlul aminteste de "Les fleurs du mal" ("Florile raului") de Ch. Baudelaire, ideea sugerata este aceea ca frumosul poate "creste" si din urat, asa cum florile cresc deasupra mucegaiului. Conform dictionarului de estetica, uratul s-a definit in opozitie cu frumosul, asa cum grotescul s-a definit in opozitie cu sublimul. Modernistii au demonstrate ca granita dintre ,,frumos" si ,,urat" este aleatorie [2]. Charles Baudelaire spunea: "E un miraculos privilegiu al artei ca oribilul, artistic exprimat, devine frumusete si ca durerea ritmata si cadentata umple spiritul cu o bucurie linistita."

Criticul roman E. Lovinescu sublinia: "Se poate afirma ca Tudor Arghezi incepe o noua estetica: estetica poeziei scoase din detritusuri [3] verbale". Flori de mucigai reflecta nota cea mai autentica a tehnicii artistice argheziene. Este relevanta, in acest sens, si opinia lui George Calinescu: "Flori de mucigai este o opera de rafinament, de subtilitate artistica". Titlul este un oximoron ce reuneste doua principii: motivul florii, simbol al frumusetii pentru estetica romantica si cuvantul regional, cu aspect arhaic "mucigai", mucegaiul fiind o forma elementara de viata, care traieste in mediile umede, insalubre.

Acest cuvant, "mucigai", marcheaza in context conceptia argheziana privind estetica uratului. Florile de mucigai sunt emblema unei rodiri tenebroase. Se dezvaluie un univers al valorilor alterate, o imagine a inchisorii, care sugereaza un univers straniu, dezolant, macabre, inchis, ce aminteste de cavoul bacovian din "Plumb". Sunt folosite cuvinte cu puternic efect stilistic in context: mucigai, stihuri, scrum, ghiara, frida.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.