Tudor Arghezi - Psalmii moderni

Trimis la data: 2015-05-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: abstractt93
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Psalmul-este specie a liricii religioase, in care se preamareste divinitatea; imn de slava, de multumire, adresat divinitatii. Primii psalmi apar in Vechiul Testament, fiind atribuiti regelui David. Arghezi a scris mai multe poezii carora le-a dat titlul Psalm si pe care le-a risipit de-a lungul mai multor volume. Apartinand liricii filozofice si religioase, psalmii exprima drama omului modern silit sa traiasca intr-o lume profana, parasita de Dumnezeu si lipsita de miracole, de care lumea veche era plina.
Psalmul poetic interbelic este creat de o constiinta problematizanta, iar starile contradictorii ale psalmistului exprima situatia dramatica a conditiei umane, cautarea dialogului cu Dumnezeu intr-o lume desacralizata. In aceste texte, psalmistul solicita ajutorul divin atat pentru sine, cat si pentru poporul sau amenitat de dusmani, elogiindu-l pe Dumnezeu dar si reprosandu-i uneori ca l-a abandonat.

Daca in psalmii biblici tonul monologului este unul de tanguire, psalmii arghezieni reflecta revolta eului liric la adresa Divinitatii, ajungand chiar si la nivelul de sfidare ("De cand s-a intocmit Sfanta Scriptura,
Tu n-ai mai pus picioru-n batatura") . Apare, deci, o contradictie intre cele doua tipuri de psalmi, o contradictie intre omul Vechiului Testament, credincios si smerit, si omul modern, pierdut in tumultul vietii cotidiene, care incearca din rasputeri sa gaseasca un semn al prezentei Divinului in lumea inconjuratoare.

Poezia argheziana de meditatie exprima chinul dramatic al unui spirit insetat de cunoastere, deschis spre infinitul lumii, dar, in acelasi timp, incapabil de a gasi caile si mijloacele pentru a realiza acest vis.
Spre deosebire de restul poeziei argheziene, ciclul psalmilor este de un modernisem moderat, apropiindu-se mai degraba de poezia clasica, traditionala, bazata pe comparatii dezvoltate si epitete.

Psalmul lui Arghezi este o rugaciune a constiintei moderne. Originalitatea lui Arghezi nu sta deci in nazuinta spre absolut, identificat numai la modul cel mai simplist cu Dumnezeu crestin, ci in modul propriu de a concepe drumul cunoasterii si, mai ales, in drama sfasietoare declansata de neputinta cunoasterii totale.
Unul dintre psalmi pune in prim-plan saturatia psihica a omului care traieste numai in credinta, si nu are nici un semn de sus, nici un miracol care sa-i intareasca credinta "De-a fi-nflorit numai cu focuri sfinte
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.