Tudor Arghezi - Universul poetic

Trimis la data: 2014-03-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In perioada interbelica poetul publica volumul''Cuvinte potrivite''.Aparitia acesteia a determinat aprecieri controversante:Unii critici literari il considerau "un nou Eminescu'',altii ii constatau orice valoare.Aceste aprecieri contradictorii au fost determinate de noutatea limbajului poetic Arghezian.Poetul foloseste alaturi de cuvantul ales frumos si alte cuvinte dure,grele,urate considerate apoetice.

Referate similare:

Tudor Arghezi s-a impus in literature prin proza,dramaturgie,panfet social,publicistica,dar mai ales prin volumele de poezii:"Stihuri pestrite","Flori de mucigai","Cantare omului","1901 peisaje","Ritmuri","Frunze","Noaptea".

"Testament"este poezia care deschide primul volum "Cuvinte potrivite".A fost considerate o arta poetica,exprimand conceptia lui Arghezi despre poet si poezie;este asadar un manifest literar cuprinzand profesiunea sa de credinta.Titlul are valoare simbolistica.Testamentul este unul literar,lasand urmasilor nu bunuri materiale ci spirituale,adica intreaga sa opera.

In prima secventa poetica apare ca lait motiv un cuvant-cheie:"carte",aceasta simbolizeaza chear opera lasata urmasilor,care face legatura intre inaintasi si viitor.Creatia sa este o transfigurare artistica a realitatii sociale:

"Nu-ti voi lasa drept bunuri dupa moarte
Decat un nume adunat pe-o carte
In seara razvratita care vine
De la strabunii mei pana la tine
Prin rapi si gropi adanci
Suite de batranii mei pe branci
Si care tanar sa le uric
Cartea mea-i fiule o treapta.

Pentru Arghezi izvorul limbajului poetic este glasul popular:"Din graiul lor cu-n demnuri pentru vite/Eu am ivit cuvinte potrivite."Framntarea cuvantului in atelierul literal inseamna sa schimbe "sapa in condei"si "brazda in calimara".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.