Tudor Arghezi - poezie si proza

Trimis la data: 2010-04-20
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_A
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tudor Arghezi reprezinta pseudonimul literar al lui Ion N. Theodorescu, fiind derivat de la vechea denumire a raului Arges (Argesis).ca poet a debutat in 1896, sub influenta liricii simboliste cultivate de Alexandru Macedonski. Debuteaza in volum relativ tarziu, in 1927, prin publicarea Cuvintelor potrivite.

Referate similare:

T. Arghezi a fost socotit "cel mai revolutionar poet al epocii" (N.D. Cocea); modernist prin excelenta, este in acelasi timp unul din cei mai mari poeti ai traditionalismului. Criticul literar Eugen Lovinescu constata ca "poate Tudor Arghezi este poetul cel mai traditionalist al literaturii romane".Poezia Testament este arta poetica cea mai cunoscuta in literatura romana, asezata in fruntea volumului de debut din 1927, Cuvinte potrivite. La inceput a fost considerata o poezie programatica in care apar cateva probleme ideologice literare si de tehnica artistica. Textul poeziei surprinde stari existentiale, Arghezi fiind un poet cu intuitii adanci, cu un simt aproape familiar al marilor adevaruri.

Ceea ce frapeaza este prezenta unor neasteptate impletiri lexicale. Cuvintele asociate in grupuri apropiate sau departate au drept rezultat asocieri cu dublu efect: material si ideal. Formulele sunt aproape aforistice, expresia inedita, creand structuri noi in limbajul poetic romanesc: decat un nume adunat pe-o carte, seara razvratita, osemintele varsate-n mine, bici rabdat, slova de foc etc.

Se evidentiaza o anumita ordine in organizarea materialului poetic, care porneste de la cuvantul carte, termen-cheie al intregii constructii, in jurul caruia se construieste ideea poeziei:Cartea e treapta, e hrisov la care se ajunge prin "cuvinte potrivite".Pentru a exista, a fost nevoie de condei si calimara.

Cartea e Dumnezeu de piatra, hotar inalt, cu doua lumi pe poale.Cartea inseamna frumuseti si preturi noi iscate din bube, mucegaiuri si noroi.Cartea e bici rabdat care pedepseste odrasla vie-a crimei tuturor, in ea Domnita sufera, iar Domnul o citeste, / Far-a cunoaste ca-n adancul ei / Zace mania bunilor mei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.