Tulburari de refractie

Trimis la data: 2012-12-02
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 14
Nota: 8.37 / 10
Downloads: 0
Autor: lorepiciu
Dimensiune: 33kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ochiul normal sau emetrop presupune formarea imaginii obiectelor pe retina.Aceasta refractie normala este rezultatul unui ax normal al globului ocular si a unui sistem de lentile(cornee,cristalin)de putere dioptica normala.La o mare parte din populatie,ochii nu sunt emetropi,prezentant vicii de refractie .In cazul persoanelor cu vicii de refractie ,imagine nu se formeaza pe retina,deci nu este vazuta clar.
Ce sunt tulburarile de refractie sau astigmatismul?Fasciculele paralele de lumina care ajung in ochi sunt focalizate de catre cornee si cristalin, apoi proiectate catre retina. Sistemul de refractie la un ochi normal formeaza pe retina o imagine clara, compusa din mai multe puncte.

Din punct de vedere optic ochiul poate fi asemanat unui aparat foto. Pe retina, la fel ca in mecanismul aparatului foto, imaginea este cu capul in jos. Imaginea formata pe retina este transmisa scoartei cerebrale prin nervul optic.

Daca curba corneei nu este regulata, sistemul de refractie al ochiului, ca urmare a inegalitatilor retinei nu focalizeaza clar fasciculele de lumina sosite de pe obiectul vizualizat: pe retina se formeaza linii, nu puncte. Apar tulburarile de refractie, astigmatismul. Liniile se formeaza in fata sau in spatele planului retinei, imaginea vazuta va fi neclara.

Astigmatismul
Astigmatismul reprezinta o tulburare de refractie a globului ocular; caracteristic acestei afectiuni este faptul ca obiectul privit de catre o persoana, (dupa ce lumina traverseaza sistemul de lentile ocular), nu va mai avea un focar de proiectie unic si punctiform, ci mai degraba multiple focare liniare sau neregulate; altfel formulat, puterea de refractie a globului ocular nu este aceeasi pe toate meridianele - iar imagina unui obiect, proiectata pe retina, devine de forma eliptica.

Din punct de vedere clinic, astigmatismele pot fi clasificate in doua categorii: astigmatisme regulate si astigmatisme neregulate.In astigmatismul regulat, cele doua meridiane anormale sunt perpendiculare intre ele; in astigmatismul neregulat exista mai multe meridiane cu refractie diferita, acestea nefiind perpendiculare intre ele.Meridianele globului ocular, reprezinta linii conventionale, trasate prin sectionarea imaginara a ochiului, de catre planurile perpendiculare pe ecuatorul acestuia.

Astigmatismul poate fi cauzat de catre deficitul de sfericitate al suprafetei anterioare a corneei.Astfel, razele paralele de lumina, venite de la infinit, vor suferi un proces inegal de refractie si implicit vor contribui la formarea pe retina,a unei imagini distorsionate si neclare.

La persoanele cu astigmatism cornea are un aspect bombat. Oricare persoana prezinta un astigmatism fiziologic, care insa nu necesita corectie optica, vederea fiind clara. Astigmatismul poate fi prezent inca de la nastere (astigmatism congenital) ; de asemenea, astigmatismul poate fi dobandit in urma unor interventii chirurgicale asupra globului ocular, sau ca urmare a unor boli oculare (keratocon = deformare conica a corneei) .

Patogenie si cauze
Astigmatismele neregulate se datoreaza tulburarilor aleatorii de sfericitate ale componentelor dioptrului ocular; cel mai frecvente este vorba de tulburari de sfericitate ale fetei anterioare a corneei, care pot avea diferite cauze: cicatrici restante in urma unor afectiuni inflamatorii, cicatrici aparute in urma unor traumatisme corneene, sau keratocon. De asemenea, astigmatismul neregulat poate fi cauzat inclusiv de catre anumite patologii ale cristalinului - lenticonul anterior sau posterior (lenticonul este o protruzie situata pe fata anterioara sau posterioara a cristalinului, de forma conica sau sferica si aspect ca de pata de ulei).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.