Tulburari hemodinamice

Trimis la data: 2010-03-24 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 179
Autor: Lily2212 Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Hiperemia şi congestia: creşterea locală, la nivelul unui ţesut , a cantităţii de sânge.Hiperemia – proces activ în care prin dilataţie arteriolară se măreşte fluxul de sânge arterial, ţesuturile fiind colorate în roşu, cu temperatură locală crescută şi pulsaţii la palpare. Are un caracter reversibil, fiind de scurtă durată.

Staza sau congestia – proces pasiv în care datorită stazei venoase sistemice (insuf. cardiacă congestivă) sau locale (obstrucţii venoase), creşte cantitatea de sânge venos producând cianoză tisulară. Organele afectate sunt mărite de volum şi cianotice datorită cantităţii mari de sânge stagnant.

Hemoragia: extravazarea sângelui din vase sau cord în timpul vieţii. Se poate produce prin ruptură vasculară sau cardiacă.Hemoragiile se clasifică în interne şi externe.

Hemoragiile externe – se produc după rupturi arteriale sau venoase traumatice. În această categorie sunt incluse şi hemoragiile exteriorizate: EPISTAXIS (fose nazale), OTORAGIE (conduct auditiv), HEMOPTIZIE (tuse), HEMATEMEZĂ (HDS prin vărsătură), MELENĂ( HDS prin scaun), RECTORAGIE (sânge proaspăt în scaun), HEMATURIE (căi urinare), METRORAGIE (hemoragie între ciclurile menstruale normale), MENORAGIE(cicluri menstruale abundente, prelungite).

Hemoragiile interne – 2 categorii: hemoragii în cavităţi preformate (hemotarax, hemopericard, hemoperitoneu, hematocel, hemartroză) şi hemoragii intratisulare (peteşii, purpura, echimoza, hematom)
Hemoragii intratisulare

Peteşii – dimensiuni mici (1-2 mm), localizate la nivelul tegumentelor, mucoaselor sau seroaselor.Purpura – hemoragie de dimensiuni peste 3 mm, care apare în condiţii similare cu peteşiile sau poate fi determinată de traumatisme.

Echimoza – hemoragie subcutanată de 1-2 cm, de obicei post-traumatică. Culoarea sa se modifică în timp: roşu-albastră, albastru-verzuie, brun-aurie.Hematomul – acumulare importantă de sânge, care deformează local ţesuturile (hematom intracerebral, subdural, retroperitoneal, etc.)
Tromboza:coagularea sângelui în cord sau vase în timpul vieţii. Rezultatul este producerea unui trombus cu următoarele caractere: masă solidă, friabilă, uscată, mată, aderentă la peretele vascular. Aceste aspecte îl deosebesc de cheagul sanguin care apare postmortem şi care este lucios, elastic, neaderent.

Cauze: leziuni endoteliale, staza sangvină, hipergoagulabilitatea (triada lui Virchow).Clasificare : localizare – intracardiac(murali, valvulari), artere, vene sau capilare; culoare – cardiaci şi aortici au aspect vărgat, venoşi – roşii, capilari – albi; grad de ocupare a lumenului vascular – murali sau obliteranţi.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.