Tulburari psihice

Trimis la data: 2009-08-09
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 17
Autor: Razvan
Dimensiune: 24kb
Voturi: 23
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La contactul cu viata de detentie pot apare o serie de tulburari psihice. Desigur ca nu ne referim aici la manifestarile care tin de constitutia subiectului sau cele declansate în stare de libertate, ci numai la acelea care apar ca reactii fata de încarcerare. Acestea apar mai ales la detinutii primari. Ele survin la putin timp dupa depunere si sunt tranzitorii.
E.S. Shneidman (1980) definea suicidul “un act uman de încetare din viata,autoprodus si cu intentie proprie”. Se poate detalia aceasta definitie ca fiind “actul autooprimarii existentei, desfasurat într-un moment de tensiune afectiva sau de perturbare a constiintei”

Semnificatia si natura fenomenului suicid sunt: sub unghi psihologic, suicidului i se acorda semnificatii multiple, ca aceea a curmarii singuratatii, a razbunarii ca ultima sau unica solutie a unei situatii intolerabile, înlaturarii dependentei.

O alta semnificatie este aceea a mentinerii onoarei; se considera ca suicidul poate fi o sursa de usurare. În functie de semnificatiile suicidului întâlnim:

Suicidul altruist (ce poarta marca sacrificiului de sine);
Suicidul egoist (a carui intentie si semnificatie nu corespund scopurilor grupului social, ci se manifesta în detrimentul acestora);
Suicidul anomic – descris de E. Durkheim (1897) – realizat ca urmare a pierderii statutului ori a schimbarii rolului social.

Venirea în penitenciar tulbura echilibrul personalitatii printr-o tripla reducere a spatiului de viata, a timpului personal, a comportamentului social. Pe acest dezechilibru al personalitatii are loc o disfunctie a conduitei individuale. Aproape fiecare detinut traieste traumatic perioada de detentie, mai ales la prima condamnare; frustarile în plan social, instinctual si în ce priveste imaginea de sine, îl poate face sa caute un remediu definitiv al nefericirii sale.

Reactia catastrofala a individului exprima neputinta de a se adapta la situatia data, ultimul esec al existentei se transforma în esecul vietii, fapt ce poate constitui un moment de ruptura, o criza de sens, gestul suicidar nefiind o optiune, ci mai degraba negarea totala a posibilitatilor de a alege.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.