Tulburarile de personalitate

Trimis la data: 2009-06-12
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.50 / 10
Downloads: 15
Autor: Rocklover
Dimensiune: 17kb
Voturi: 25
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În ceea ce priveşte definiţia personalităţii nu s-a¬ ajuns la un acord comun asupra ei. G. Allport, în studiul său asupra personalităţii “Structura şi dezvoltarea personalităţii”, vorbeşte despre 50 de definiţii ale personalităţii. Psihologii nu numai că formulează teorii în încercarea lor de a defini personalitatea ci totodată dedică timp şi efort pentru evaluarea personalităţii şi fac cercetări asupra ei.
Personalitate este un cuvânt pe care îl folosim cu toţii, chiar dacă într-un sens larg şi inexact sau incorrect şi simţim că-i înţelegem sensul. Pe baza originii sale, din latinescul persona care se referă la măştile utilizate de actori, putem spune că termenul de personalitate se referă la aspectele exterioare şi vizibile ale unei fiinţe umane, impresia pe care aceasta o lasă altora.

Dar personalitatea nu se referă doar la faţada, rolul pe care îl jucăm pentru alţi oameni. Ea reprezintă mai multe atribute ale individului, o “constelaţie” de caracteristici variate, incluzând mai mult decât aparenţe. Ne referim la caracteristiciinterne sau trăsături pe care noi nu le putem vedea direct sau pe care persoana încearcă să le ascundă.

Pe scurt termenul de personalitate reprezintă ansamlul trăsăturilor psihice ale unui individ, un “macrosistem al invarianţilor informaţionali şi operaţionali, ce se exprimă constant în conduită şi sunt definitorii sau caracteristici peentru subiect”( Paul Popescu-Neveanu « Dicţionar de Psihologie »).

De-a lungul istoriei ae existat o mulţime de teoreticieni, care au încercat să explice conceptul de personalitaate. Voi prezenta doar pe scurt câţiva dintre aceştia şi teoriile lor, pentru a nu devia de la tema lucrării.

Sigmung Freud considera că la baza activităţii psihice stă aşa numita energie psihică, care diferă sub aspectul formei, dar nu şi al conţinutului de energia fizică. Mai mult, el considera că energia fizică poate influenţa psihicul, de unde rezultă conceptul psihanalitic de instinct.

În viziunea sa, scoul instinctului este acela de satisfacere a nevoilor, clasificând-ul în două categorii :
- EROS (instinctul vieţii ) – asigură supravieţuirea individului şi a speciei prin satisfacerea nevoilor primare (hrană, aer, sex), energia psihică specifică acestuia fiind numită de Freud LIBIDO şi
- THANATOS (instinctul morţii).

C .G. Jung nu este de accord cu Freud în privinţa naturii libido-ului. El considera că libido-ul nu este o energie eminamente sexuală, ci o energie vitală nediferenţiată. Jung utiliza termenul de libido în două sensuri : ca energie vitală difuză şi ca energie psihică, care alimentează activitatea psihică.

A. Adler considera că sentimentelede inferioritate reprezintă un mobil de bază al comportamentului uman. În viziunea sa sentimentul de inferioritate este specific tuturor oamenilor şi nu reprezintă un semn de slăbiciune, fiind totodată forţa motivaşională majoră a fiinţei umane.

E. Fromm afirma că umanitatea nu este condusă sau modelată de forţele biologice ale unei naturi instinctive, contrazicând-ul pe Freud şi în problema sexului. El nu vede sexul ca pe forţa modelatoare a comportamentului normal sau al celui nevrotic. Fromm a vazut personalitatea influenţată de forţe sociale şi de cultură, considerând că un individ îşi creează propria natură.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.