Tulburarile memoriei

Trimis la data: 2007-02-20
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 23
Autor: Alexandra-gina
Dimensiune: 50kb
Voturi: 217
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tulburarile memoriei - Funcţie psihică e importantă în desfăşurarea proceselor gândirii, imaginaţiei, proceselor cognitive ale omului, memoria este un process complex care se desfăşoară în trei etape esenţiale : întipărire (fixare), păstrare (conservare) şi evocare (reactualizare).Tulburarile memoriei
Tulburarile memoriei - Deşi are o orientare retrospectivă prin conţinut, memoria trebuie să fie mereu ,,actuală,, şi ,,prezentă,, în desfăşurarea gândirii, afectivităţii, imaginaţiei, vieţii psihice în general.Tulburarile memoriei

Tulburarile memoriei - Reprezantarea grafică de mai jos ne poate ajuta să înţelegem mai bine cum se produc în timp cele trei etape ce definesc memoria : fixarea, redată prin săgeata verticală cu sensul în jos ,însemnând culegerea informaţiilor din mediu, păstrarea – săgeata orizontală implicând şi elementul ,,timp,, (stocarea) şi evocarea – săgeata verticală cu sensul în sus, reprezentând aducerea informaţiilor în câmpul conştiinţei.Tulburarile memoriei

Fixarea este un proces complex, continuu, prin care informaţiile din sfera perceptuală, senzorială, ideativă, afectivă ajung la nivelul etajelor superioare ale sistemului nervos central, dar nu numai atât; este vorba despre un proces intelectual complex, un proces de sinteză, care implică intr-un mod obligatoriu claritatea conştiinţei.

Prin memoria de fixare se construieşte permanent prezentul. Această construcţie este rezultatul însumării unor elemente evocate, la care se adaugă elemente ce se percep în momentul trăirii respective.

Deci fixarea este în acelaşi timp şi evocare, fapt ce conferă trăirea continuităţii. Astfel se realizează o sinteză permanentă între ceea ce am trăit şi ceea ce trăim în prezent.

O corectă fixare depinde de :

1.Percepţia corectă a informaţiilor, ceea ce presupune integritatea anatomică şi funcţională a analizatorilor.

2.Fiind un proces intelectual superior, fixarea depinde de o corectă înţelegere a ceea ce trebuie fixat ; acest lucru depinde de integritatea anatomică a etajelor corticale superioare, un nivel cognitiv care a atins dezvoltarea normală şi are o funcţionalitate de asemenea corectă.

3. Câmpul conştiinţei trebuie să fie clar pentru o bună fixare.

4.Atenţia, voinţa, concentrarea participă la fixarea informaţiilor, fiind factori de care depinde corectitudinea actului.

5.Afectivitatea este foarte importantă, îm ea implicându-se interesul, dorinţa, motivaţia, toate fiind forţe ce participă la o corectă fixare.

6. Implicând elementul timp orice fixare trebuie să se facă împreună şi în raport cu această dimensiune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.